Balaton

2024.04.23. 14:28

Turisztikai látványosság és közösségi tér egyszerre az új Sió-zsilip

A Balaton partján új fejezet nyílt kedden délelőtt. Átadták Siófokon a vízügyi fejlesztések koronájaként, a látványos és innovatív Sió-zsilipet. A projekt nem csupán a hajózás és vízszintszabályozás modern eszközét jelenti, hanem egy új közösségi és turisztikai térként is funkcionál, így új távlatokat nyitva a regionális turizmus és közösségi élet számára.

Hajdú Marianna

Fotó: Németh András

Kedden ünnepélyes keretek között adták át Siófokon a megújult Sió-zsilipet és a hozzá kapcsolódó közösségi teret az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemirányítási telepén. A több mint 20 milliárd forintból megvalósult projekt a régió egyik legnagyobb vízügyi beruházása, amely nemcsak a vízszint szabályozását teszi hatékonyabbá, hanem új közösségi és turisztikai funkciókat is hozott a város számára.

Sió zsilip
Fotó: Németh András

A Sió-zsilip átadó ünnepségén Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese beszédében kiemelte, hogy a fejlesztés jelentőségét nem csupán a vízügyi infrastruktúra modernizálása adja, hanem a turizmus számára is kiemelkedő lehetőségek rejlenek benne. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a vízgazdálkodási jelentőségéről szólva hangoztatta, hogy a létesítmény a balatoni vízgazdálkodás egyik sarokköve, amely képes az eltérő vízigények közötti egyensúlyt fenntartani.
Az eseményen leleplezték a Lampl Hugó Emlékplakettet is, amelyet a vízügy területén kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréseként állítottak fel. Ez a gesztus hozzájárult az ünnepség hangulatának emeléséhez, és kiemelte a vízügyi közösség hagyományainak fontosságát.

Fotó: Németh András

Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos beszédében a Balaton és a közösségi tér jelentőségét emelte ki a turizmus számára. Elmondta, hogy a projekt nemcsak a helyi közösség, hanem a régió gazdasági fejlődését is elősegíti, a Balaton turisztikai vonzerejét növelve.
Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselőjének pohárköszöntője koronázta meg az átadó ünnepséget, amelyben a politikus hangsúlyozta, hogy a több milliárd forintos befektetéssel a Balaton évtizedek óta várt – és egyben a legnagyobb és legérdekesebb fejlesztése valósult meg.
A Sió-zsilip új korszaka tehát nem csak egy műszaki megújulást jelent, hanem egy szélesebb körű társadalmi és gazdasági fejlesztést, amely Siófokot és a környező régiót egyaránt gazdagítja. Az új létesítmény, melyet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adott át, a nyilvánosság számára is megnyílt, így bárki számára elérhető lesz, aki meg szeretné csodálni a modern vízgazdálkodási technológiákat és élvezni a frissen kialakított közösségi tereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában