Jegyzet

2024.04.08. 09:04

Űrsepregetők

Annyi a veszélyforrás manapság a világban, hogy felsorolni is képtelenség. Amitől a legkevésbé tartok, az az űrszemét.

Kovács Gábor László

Pedig lehet, hogy rosszul teszem. Olvasom, hogy űrszemetet dobtak ki a Nemzetközi Űrállomásról (nemzetközi megjelöléssel ISS), és a tárgy Floridában lezuhant, beszakította egy családi ház tetejét, majd az egyik szobában kis híján megölt egy ágyban fekvő kisgyereket. Egy helyi csillagász és asztrofizikus szerint az űrszemét vélhetően egy használt akkumulátorokat tartalmazó csomag darabja volt, és az űrhajósok arra számítottak, amikor megszabadultak tőle, hogy elég a légkörben, de nem ez történt. 

Elég, ha önmagunkat győzzük le és megtaláljuk a helyes utat

Ha kitavaszodik, de még rövid a fű, jobban feltűnik a városszerte mindenfelé eldobott sok szemét. Ha borús az idő, nem annyira szembeszökő a közterületen heverő hulladék, de a kizöldülő pázsiton és az elszórtan a fejüket felütő virágok mellett bosszantó és lehangoló látványt nyújt. A kaposvári lakótelepen sétálva napokig figyeltem egy eldobott zöld nejlonszatyrot, amit felkapott a szél, és egy rügyező fára repített, ahol fennakadt az ágakon. Legalább zöld, elmélkedtem, de valójában csak a természet illúzióját nyújtja egy tavasszal zölddé váló környezetben. Nem tudom megérteni azokat, akik a természetben szórják szét a hulladékukat, akár vidéken, akár városban. A nekünk kedves zselici tájat csak úgy őrizhetjük meg, ha minimálisan odafigyelünk arra, hogy mit teszünk. Nem kell mindig olyan győzelmekre hajtani, ami az űrből is látszik, elég ha önmagunkat győzzük le, és mindig megtaláljuk a számunkra helyes utat. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában