Vetélkedő

2024.05.25. 17:25

A szabályos családi közlekedés jutalma egy új autó is lehet

A közlekedésbiztonsági feladatokban legügyesebb család az idén is egy új autót nyerhet. A közlekedés szabályaival már a legfiatalabbaknak is érdemes megismerkedniük, az idősebbeknek pedig sosem árt átismételniük. Ez a gondolat hívta életre tizenkét évvel ezelőtt a Közlekedik a család vetélkedősorozatot, amelynek 2024-es somogyi döntőjét szombaton rendezték meg Kaposváron.

Kovács Gábor László

Hernádi Attila 21 éve vezet, és mivel 3 gyermeke van, gyereküléssel bőven ellátott az autója. A legkisebb gyermeke még csak megfigyelőként vett részt a versenyen. 

 

– Csábító a fődíj, de az is motivál, hogy szülőként szeretnénk minél több időt tölteni a gyermekeinkkel –mondta a szintén háromgyermekes Szabad Árpád. – Rollerezés és biciklizés közben bukósisakot viselnek a gyerekek, az esti szürkületben pedig láthatósági mellényt. Kaposváron nem tapasztaltam, hogy nagy gond lenne a közlekedéssel, de azért oda kell figyelni. Lehetőleg a kerékpárúton haladunk, de néha a járdára is fel kell hajtani. 

 

Más már több közlekedési problémát említett

 

– Nem figyelnek egymásra az emberek, egyáltalán nem ismerik az irányjelzőt és a jobbkéz szabályt, teljesen meg vannak kavarodva, ha látnak egy szirénázó mentőt vagy rendőrautót – mondta Bognár Gyula, aki a felségével, és a 11 éves és a 8 éves fiával érkezett. – Kétlem, hogy egy balesetnél sokan tudnának elsősegélyt nyújtani... 

Az elsősegélynyújtás gyakorlása is a feladatok közé tartozott a vetélkedőn. Az egyik Árpád vezér utcai autókereskedésnél, a Spirit Auto Kft-nél, illetve az S-Parknál  alakítottak ki tanpályákat autós és kerékpáros ügyességi feladatokhoz. A cél az volt, hogy megmozgassák a családokat, és felhívják a figyelmet a közlekedésre nevelés fontosságára, mondta Vácz Edit rendőr alezredes, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese. Már óvodás kortól foglalkoznak a gyerekekkel, és jelen vannak az oktatási intézményekben. A versenyen voltak feladatok, amelyeket kizárólag a 6 és 17 év közötti gyerekeknek és fiataloknak kellett megoldani, más próbán közösen szerepeltek a családtagokkal. Lehetőség volt arra is, hogy csonka családok is nevezzenek. Tavaly 29 család indult a versenyen, most 20-an előzetes regisztráltak, de mivel gyereknap volt a bevásárlóközpontban, sok családra számítottak, mert a helyszínen is lehetett regisztrálni. Az első helyezett család jut tovább országos döntőbe, ami augusztus végén lesz Pécsen. Az országos megmérettetésen első família egy Skoda személygépkocsit nyer, de mindenki ajándékcsomagban, illetve étkezési utalványban részesült a megyei döntőn, ahová a katasztrófavédők is kitelepültek. Eredmény hétfőn várható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában