Szőlősgyörök

2024.05.23. 17:30

Somogy legfinomabb borát keresték a mustrán

Nyolcvanöt mintát kóstoltak az ítészek a tizenötödik szőlősgyöröki borversenyen, ahol kistermelők és borászatok együtt versengtek a legjobbnak járó címért.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

Már kora reggel munkának látott a három bizottság, amely a beküldött 85 mintát bírálta, a szőlősgyöröki Szent Anna Borházban. Az ítészek a kóstolás során a bor színét, illatát és ízét is górcső alá vették. A termelők 48 fehér, 11 rosé, 23 vörös, egy gyöngyöző, valamint egy fehér és egy rosé pezsgőt neveztek a megméretésre. Nem volt könnyű dolguk a bíráknak, hiszen alig akadt a bírálatra bocsájtott borok között olyan, amelyre ne tudtak volna érmet adni. A 36 nevező borászat legjobb nedűit hozta el a nagy hagyománnyal bíró somogyi borversenyre. 
– Az idei év különlegessége, hogy kisetermelők is nevezték is mintáikat – mondta Komáromi Gábor, a Szent Anna Borház egyik tulajdonosa, aki hozzátette: nagyon fontos, hogy legyen utánpótlás borászokból, hiszen a szakmát ugyan meg lehet tanulni tankönyvekből, de a valódi gyakorlati tudás az, amellyel tovább lehet vinni a korábbi generációk tudását. Komáromi Gábor édesapja tudását viszi tovább, aki meghonosította a borversenyeket Szőlősgyörökben. 

Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke a Szent Anna Borházban tartott borverseny megnyitóján kiemelte: fontos, hogy minél többen megismerjék a somogyi borokat. – Hiszek benne, hogy a gasztronómia és a borászat ennek a megyének fejlődési tartaléka, amelyből ki lehet törni és egy új erőt, fejlődési lehetőséget ad a vármegyének. Bízom benne, hogy a szőlősgyöröki megmérettetéssel ehhez egy lépéssel közelebb kerülünk – mondta Biró Norbert. 

Fotó: Németh Levente

Klotz Péter, szőlősgyöröki polgármester elmondta: a település szempontjából nagyon fontos, hogy minél többen tudják, nem csak a Balatonnál, de a háttértelepüléseken is készítenek kiváló borokat. 
A Somogyi Hírlap támogatásával megvalósult borversenyen többségében a borvidékre jellemző fehér borokat neveztek a termelők.

Nehéz volt az idei év

Mivel idén korábban kezdődött a virágzás a legtöbb növénynél, a szőlőben is előbb megindult a fejlődés, ami kihívást jelentett a szőlőtermelők számára. Ennek ellenére a borászatok abban bíznak, hogy az idei évben is kiváló szüretet zárhatnak. A mennyiségre az előzetes becslések alapján nem lesz panasz, viszont a bortermelők szerint az időjárás pozitív alakulása is hozzájárulhat ahhoz, hogy a 2024-es ismét egy kiváló évjárat legyen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában