Hanzel Róbert négy oklevelet kapott a rangos mézversenyen

2024.07.10. 14:00

Száz család sikere üvegekben

A Dunántúl kiváló méze 2024 címet nyerte el a somogyvári III. Dunántúli Regionális Mézversenyen Hanzel Róbert kaposmérői méhész, aki akácmézével érdemelte ki a megtisztelő elismerést.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Ezen kívül további három serleget és oklevelet is hazahozott a rangos szakmai rendezvényről, amit a Dél-Balatoni Méhész Egyesület szervezett. 

– Örülök a díjnak, hiszen a zsűri sok kiváló mézet értékelt, az indulók több mint 80 mintát neveztek a versenyre – mondta Hanzel Róbert. – Az elismerést visszajelzésnek tartom, úgy érzem, hogy jó úton haladunk. 

A Dunántúl kiváló méze 2024 címen kívül a repce­krémméz, illetve a vegyes virág arany minősítést kapott, a hársért szintén aranyat és egy második helyezést is kiérdemelt. Hanzel Róbert azt mondta: munka mellett még 2012-ben kezdett méhészkedni, induláskor 30 méhcsaládja volt, most száz van. Az állománnyal évről évre vándorol, a Zselichez köti a hárs, a napraforgó miatt Tolnába utazott, míg a vaddohány kapcsán Csemő térségét kereste fel, az akácot, repcét helyben termelte.

 A 47 éves szakember számára a méhészkedés örömet, sikert és nyugalmat ad. Családtagok is segítik a munkában, s a felvetésre – miszerint mi a főbb szakmai terve a következő időszakban –, azt mondta: tovább szeretné tökéletesíteni a technológiát és tanulni akar. Lépést kíván tartani a fejlődéssel, ezért újabb szakmai rendezvényeken, versenyeken szeretne részt venni. 
– Az olcsó távol-keleti mézből rengeteg áramlott az uniós piacra, így a hazai mézet gyakran nyomott áron lehet eladni – hangsúlyozta. – Ám a méhészeknek ebben a közegben is meg kell találniuk az értékesítési csatornákat. A piacokon, vásárokon és az online értékesítésen kívül a helyi kiszállítás is lehetőséget teremt a somogyi méhészeknek.

A vásárlók értékelik a minőséget

– A méz bizalmi termék, a vásárlók értékelik a minőséget és többnyire ragaszkodnak a kedvenc ízeikhez – mondta Hanzel Róbert. – Nálunk általában nyolcfajta méz található a kínálatban, az akácon és a repcén kívül hársból fogy a legnagyobb mennyiség. Fontosnak tartom, hogy minél többen megismerjék az egészséges, kiváló minőségű somogyi mézeket – mondta. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában