Háború

2017.09.23. 10:00

Kézigránátot találtak Marcaliban!

Pénteken a késő délutáni órákban villamos közmű építés közben egy robbanótestet találtak a munkások a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székháza és a közeli vasútvonal közelében.

KIss Kálmán

Az eset után azonnal értesítették a rendőrséget, akik a honvédség tűzszerészeinek segítségét kérték. A helyszínt a rendőrök és polgárőrök azonnal lezárták és biztosították a katonák kiérkezéséig. A tűzszerészek megállapították, hogy az előkerült eszköz egy szovjet F1-es típusú kézigránát, amely gyújtószerkezetet szerencsére nem, de robbanóanyagot ellenben tartalmazott. A veszélyes kézigránátot a helyszínről elszállították és egy biztonságos helyen fogják megsemmisíteni.

Az F1 típusú védő kézigránátot – az 1915-ös francia modell alapján – 1941-ben rendszeresítették a szovjet Vörös Hadseregnél, és nagy mennyiségben alkalmazták a második világháború összecsapásaiban. (Az eredeti francia típusból 1915-1940 között csak több mint 60 millió darabot gyártottak!) Így például 1944-1945-ben, a Marcali környéki elkeseredett harcokban is az 57. szovjet hadsereg katonái szintén használták ezeket a gránátokat. Így nem véletlen, hogy a földmunkák során időnként előkerülhetnek még hasonló, vagy más típusú robbanószerkezetek is. Ilyen esetekben nem árt az óvatosság, és szigorúan be kell tartani a rendszabályokat. Mert egy ehhez hasonló, mindössze 600 g össztömegű F1-es kézigránát, amely mintegy 60 g TNT robbanóanyagot tartalmaz, váratlan működés esetén akár 30 méternél is nagyobb sugarú körben képes pusztító hatást kifejteni. Éppen ezért a repeszhatás miatt csak fedezékből lehetett alkalmazni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában