vidéken hengerelt a Fidesz-KDNP

2018.04.08. 06:00

Somogyban bejött a lottóötös

Fölényes győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az országgyűlési választásokon, a régi-új kormánypárt kétharmados többséggel nyert.

Sonline

Gelencsér Attila a Kapos Hotelben rendezett eredményvárón

Móring József Attila is megköszönte a bizalmat

Witzmann Mihály is megköszönte a bizalmat

Szászfalvi László köszöntője a választás után

1.34 – Parlamenti patkó

00.43 – Mandátumszám a szavazatok 95,1 százalékának összesítése után

A leadott szavazatok 95,1 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

1. Fidesz-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 42, összesen: 133, a parlamenti mandátumok aránya: 66,83 százalék.

2. Jobbik: egyéni választókerület: 1, országos lista: 25, összesen: 26, a parlamenti mandátumok aránya: 13,07 százalék.

3. MSZP-Párbeszéd: egyéni választókerület: 8, országos lista: 12, összesen: 20, a parlamenti mandátumok aránya: 10,05 százalék.

4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.

5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 7, összesen: 8, a parlamenti mandátumok aránya: 4,02 százalék.

6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

Független: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

Magyarországi Németek Országos: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

Összesen: egyéni választókerület: 106, országos lista: 92, kedvezményes mandátum: 1, összesen: 199, a parlamenti mandátumok aránya: 100,00 százalék.

23.50 – Gyorsértékelés

Mind a négy somogyi választókerületben behozhatatlan előnnyel vezet a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje. Arra kértük őket, értékeljék az országgyűlési szavazás.

Gelencsér Attila (Somogy 1. számú választókerület – Fidesz-KDNP)

Gelencsér Attila a FIDESZ-KDNP jelöltje biztos győztesnek nevezhető a Somogy 1-es számú választókörzetében, az adatok 98,84 százalékos feldolgozottsága mellett. Lapunk kérdésére elmondta, nagyon boldog, hogy ő szerezte meg a legtöbb szavazatot, de valójában nem is ő nyert, hanem a kaposváriak. Ők a biztonságra, a stabilitásra, és a fejlődésre szavaztak ma.

Szászfalvi László (Somogy 2. számú választókerület – Fidesz-KDNP)

Kilencvenkettő százalékos feldolgozottság mellett, a szavazatok 53 százalékával első helyen áll Szászfalvi László, a Fidesz-KDNP jelöltje Somogy 2. számú választókerületében. Második helyen áll a jobbikos Ander Balázs, aki 37 százalékot elérve, ötezer szavazattal maradt le az első helyről. A Fidesz-KDNP képviselőjelöltje elmondta: óriási munka előzte meg a választás napját, voltak a kampánynak ocsmány részei is.

– Köszönöm az aktivisták és a választók munkáját és bizalmát a további munkában ez új lendületet, új erőforrás fog adni, és igyekszem legalább olyan jól ellátni a feladatom, ahogy tettem azt korábban is – mondta Szászfalvi László.

Móring József Attila (Somogy 3. számú választókerület – Fidesz-KDNP)

– Köszönet illet mindenkit, aki elment választani, külön köszönöm azoknak, akik engem, illetve a Fidesz-KDNP-t tisztelték meg bizalmukkal – mondta. – Nagyon sok munkánk lesz, mert ennek a választásnak bizonyos települések tekintetében, például Marcali, megvannak a tanulságai. Nagyon jó érzés, hogy sokan mentek el szavazni, mert ez legitimitást ad választásnak.

– Emberek tömegei nyilvánították ki abbéli véleményüket, hogy Magyarországnak a saját útját kell járnia, nem olvadhatunk fel a globalizáció olvasztótégelyében – hangsúlyozta. – Nyilván nem volt tökéletes, ami munkát eddig elvégeztünk, nem volt hibátlan, de az vesse ránk az első követ, aki hiba nélkül való.

– Nagyon sokat tanultam ebben a kampányban, pedig hát elég régóta vagyok már a pályán, hiszen ez a negyedik egyéni mandátum, amit megnyertem – emelte ki. – Ez volt a legnehezebb, s nemcsak azért, mert egy olimpiai bajnokkal kellett megmérkőzni, hanem azért is, mert újabb módszerek és eléggé felfokozott hangulat övezte az egész kampányt. Mindegy egybevetve köszönet illet mindenkit, aki élt a szavazati jogával. Holnaptól pedig folytatjuk a munkát.

Witzmann Mihály (Somogy 4. számú választókerület – Fidesz-KDNP)

– A demokrácia ünnepe minden választás, különösen akkor, ha ilyen magas a részvétel – mondta. – Az eredmények így egyértelmű és objektív válaszokat adnak mindenki számára: Magyarországon nem hogy nem volt kormányváltó hangulat, sokkal inkább ellenzékváltó hangulat volt – mondta. – Mindannyiunkat meglepett, hogy ilyen magas részvétel mellett is ilyen szép eredményt sikerült elérnünk.

– A jelenlegi feldolgozottsági adatok szerint 53 százalékos támogatottságon állunk, ez a négy évvel ezelőttihez képest hat százalékkal magasabb – tette hozzá. – Ha a bejövő eredményeket nézzük, akkor a több mint 140 szavazókörből eddig mindegyikben sikerült a bizalmat megkapnunk. Azon leszek, hogy ezt a bizalmat a jövőben is megszolgáljam, az elmúlt négy év is arról szólt, hogy azt a rendkívül törékeny dolgot, amit bizalomnak nevezünk, próbáljam a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint meghálálni és dolgozni a térség fejlődéséért és az itt élő emberekért. S ezt fogom képviselni a következő négy évben is.

23.14 – 80,76 százalékos feldolgozottság – Országos listás összesítés

Az országos listákra leadott szavazatok 80,76 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő

1. Fidesz-KDNP (49,08 százalék, 1 912 626 szavazat)

2. Jobbik (19,86 százalék, 773 949 szavazat)

3. MSZP-Párbeszéd (12,04 százalék, 469 277 szavazat)

4. LMP (6,65 százalék, 259 048 szavazat)

5. DK (5,41 százalék, 210 777 szavazat)

22.55 – 69,14 százalékos feldolgozottság – Országos listás összesítés

Az országos listákra leadott szavazatok 69,14 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő

1. Fidesz-KDNP (49,51 százalék, 1 530 662 szavazat)

2. Jobbik (19,99 százalék, 618 048 szavazat)

3. MSZP-Párbeszéd (11,85 százalék, 366 329 szavazat)

4. LMP (6,47 százalék, 200 014 szavazat)

5. DK (5,32 százalék, 164 359 szavazat)

Az országos pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat: 3 091 436

22.22 – A Fidesz-KDNP eredményvárója a Kapos Hotelben

21.20 – NVI: várhatóan fél 10 körül kezdődik a beérkezett eredmények közlése

Várhatóan fél 10-kor megkezdődhet a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap este sajtótájékoztatón. Elmondta: Budapesten a VI. kerületben (Eötvös utca) és a XI. kerületben (Bocskai utca) nem tudott bezárni a szavazókör. Hozzátette: a XI. kerületben eddig 7 ezren szavaztak le, de még 2500-an sorban állnak.

Mint mondta, abban állapodtak meg Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, hogy amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazókör épületébe, megkezdik az előzetes eredmények közlését. Ez fél 10-kor várható.

19.12 – Somogyi részvételi adatok (18.30-as adatok alapján)

Somogy megye: 66 százalék (164 592 szavazó)

1-es választókerület: 68,93 százalék (42890)

2-es választókerület: 62,34 százalék (37650)

3-as választókerület: 65,10 százalék (40 566)

4-es választókerület: 67,53 százalék (43486)

19.05 – Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben településén kialakított 10 285 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

19.00 – Országos részvételi arány

A választásra jogosultak 68,13 százaléka, 5 365 511 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A korábbi parlamenti választásokon az utolsó részvételi adatot 17.30-kor tették közzé, 18.30-kor nem volt adatközlés.

Megkérdeztük: mit szól a magas részvételi arányhoz?

Gelencsér Attila, a Fidesz-KDNP pártszövetség országgyűlési képviselőjelöltje a Somogy 1. számú választókerületben, úgy véli a magas választási aktivitás annak tudható be, hogy elért a választókhoz a kampány üzenete. – Megértették a választás tétjét – mondta a politikus. – Megérezték, hogy ez a szavazás sorsdöntő. Hozzátette: ez nagy öröm, mert ez a nap a választókról szól, ők így ünnepelnek.

Miháldinecz Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje a Somogy 1. számú választókerületében elmondta: nagyon büszke a kaposváriakra és a környékbeliekre, mert soha nem volt ilyen magas a részvételi arány, tudják nagyon fontos volt elmenniük választani, működik a demokrácia.

– Érzeni lehetett egy pezsgést, ami megmozgatta az embereket, hogy mást szeretnének, merem azt mondani, hogy kormányváltást. Bízok benne, hogy bizalmat szavaznak nekem a kaposváriak – tette hozzá Somogy egyes választókerületében induló képviselő jelöltje.

– Örülök, hogy magas a részvételi arány, a demokrácia ünnepe a szavazás. Szomorú vagyok amiatt, hogy a választókerületemben a legalacsonyabb a megyében ez a mutató, de így is többen voksoltak, mint 2014-ben – mondta Szászfalvi László Somogy 2. számú választókerület Fidesz-KDNP-s jelöltje.

Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje azt szokta diákjainak mondani menjenek el szavazni, hozzanak felelős döntést. – Jó dolog, hogy sokan elmentek, azoknak is köszönöm, akik nem rám szavaztak, mert éltek demokratikus jogukkal – tette hozzá. A Somogy 2. számú választókerületében induló jelölt úgy véli: ha közömbös a társadalom a közéleti kérdések iránt, annál jobban elkanászodhat a politikai elit.

– Az emberek fontosnak tartották, hogy saját maguk döntsenek a sorsukról – hangsúlyozta Móring József Attila, a Somogy 3. számú választókerület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje. – Mi is hetek óta azon dolgoztunk, hogy minél többen menjenek és ne hagyjuk, hogy ne mi döntsünk a saját sorsunkról. Ebben nincs semmi meglepő, olyan 70 százalék köré prognosztizáltam magunka. Nyilván vannak olyan helyek országosan, ahol e fölött, s ahol ez alatt lesz.

Mészáros Géza János, az MSZP-Párbeszéd Somogy 3. számú választókerület jelöltje szerint a magas részvételi arány politikai közösségének kedvez. – Ezt szerettük volna – mondta a képviselőjelölt. – Hogy a szavazatok aránya miként oszlik meg, nehéz lenne megjósolni. Hozzátette: úgy gondolja, az emberek változást akarnak, s ebben a magas részvételi arány segíthet.

Mészáros Géza János azt mondta: el kell ismerni, a Fidesz-KDNP jól mozgósította szavazóit, ugyanezt tette az MSZP-Párbeszéd.

– Ellenzéki jelöltként és állampolgárként is örülök a magas részvételi aránynak. Mivel a választókerületemben tizenkettő jelölt van, így megoszlanak a szavazatok, egyelőre várom az eredményeket – mondta Steinmetz Ádám, Somogy 3. számú választókerületének jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje.

– A kampány elérte a célját, sikerült megszólítani a választópolgárokat, s ebben a kormánypártoknak és az ellenzéknek is nagy szerepe van – mondta Witzmann Mihály, a Somogy 4. számú választókerület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje. – Ez a magas részvételi arány egyben demokrácia ünnepe is, hiszen sokan fejthették ki a véleményüket az urnáknál. Amúgy a 4. számú választókerületben az egyik legnagyobb a részvételi arány a megyében.

– Nagyon örülök, és nagyon üdvözítőnek találom, hogy ilyen sokan elmentek szavazni – Potocskáné Körösi Anita. – Ha jól tudom, Somogy 4. számú választókerületében mentek el a legtöbben szavazni a megyében. Ez egy igazán pozitív dolog. Én személy szerint mindig fontosnak tartottam, hogy az emberek kifejezzék akaratukat, ezért is örömmel látom, hogy sokan elmennek szavazni.

17.41 – Somogyi adatok

Somogy megye: 61,3 százalék (152 841 szavazó)

1-es választókerület: 64 százalék (39 824 szavazó)

2-es választókerület: 57,34 százalék (34628)

3-as választókerület: 60,47 százalék (37678)

4-es választókerület: 63,22 százalék (40711)

17.39 – Országos részvételi arány

A választásra jogosultak 63,21 százaléka, 4 977 880 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 17 óráig. A korábbi parlamenti választásokon az utolsó részvételi adatot 17 óra helyett 17.30-kor tették közzé. Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 49,52 százalék, a 2002-es választáson 65,56 százalék szavazott 17 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 61,72 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 59,28 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 56,77 százalék voksolt 17.30 óráig.

16.30 – Harminchat külképviseleten már befejeződött a szavazás

Harminchat külképviseleten már befejeződött a szavazás, a választópolgárok 88 százaléka szavazott – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel. A voksolás az időeltolódás miatt szombaton kezdődött az amerikai kontinensen, és közép-európai idő szerint vasárnap délutánra már be is zártak a szavazókörök az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában és Ázsia keleti részében. A harminchat külképviseleten összesen 4972 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, és 4376-an meg is jelentek, hogy szavazzanak.

A legkorábban Buenos Airesben, Brazíliavárosban, Sao Paulóban és Santiago de Chilében nyitottak ki a szavazókörök, szombaton 11 órakor. Buenos Airesben 40 választópolgárból 37-en jelentek meg, Brazíliavárosban a 9-ből 8-an, Sao Paulóban 27-ből 26-an, Santiago de Chilében 29-ből 26-an.

New Yorkban a 1070-ből 947-en, Torontóban 411-ből 356-an, Ottawában 120-ból 94-en, Havannában 35-ből 32-en, Washingtonban 378-ból 303-an, Mexikóvárosban 52-ből 45-en, Chicagóban 225-ből 189-en mentek el szavazni.

Quitóban 20-ból 18-an, Bogotában 24-ből 20-an, Limában 37-ből 32-en, Los Angelesben 382-ből 317-en, San Franciscóban 302-ből 266-an szavaztak.

Wellingtonban 111-ből 87-en, Canberrában 23-ból 16-an, Melbourne-ben 151-ből 135-en, Sydneyben 289-ből 267-en voksoltak. Tokióban 269-ből 249-en, Szöulban 69-ből 63-an, Manilában 26-ból 24-en, Csungkingben 19-ből 16-an, Hongkongban 85-ből 74-en, Pekingben 104-ből 99-en, Sanghajban 109-ből 98-an, Szingapúrban 138-ból 133-an, Kuala Lumpurban 73-ból 67-en szavaztak. Ulánbátorban 11-ből 11-en, Jakartában 49-ből 39-en, Bangkokban 133-ból 114-en, Hanoiban 61-ből 54-en, Ho Si Minh-városban 52-ből 47-en.

Almatiban 16-ból 14-en, Asztanában 23-ból 23-an szavaztak, ezek a szavazókörök közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 2 órakor nyitottak.

15.47 – Rossz helyen írtak alá

Az egyik kaposvári szavazókörben tévesen két, azonos nevű választó rossz helyen írt alá a névjegyzékben, így az aláírások megcserélődtek.

15.40 – Somogyi adatok

Somogy megye: 52,21 százalék (130 185 szavazó)

1-es választókerület: 55,51 százalék (34542)

2-es választókerület: 47,59 százalék (28740)

3-as választókerület: 51,28 százalék (31951)

4-es választókerület: 54,27 százalék (34952)

15.37 – Országos részvételi arány

A választásra jogosultak 53,64 százaléka, 4 224 112 ember járult az urnákhoz 15 óráig. Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 39,28 százalék, a 2002-es választáson 51,78 százalék szavazott 15 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 48,89 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 46,78 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 45,02 százalék voksolt 15 óráig.

15.17 – Aki 7 órakor még sorban áll, leadhatja szavazatát

Az a választópolgár, aki este 7 órakor sorban áll a szavazókör előtt, még leadhatja szavazatát – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap sajtótájékoztatón, a Nemzeti Választási Központban. Mint mondta, magas a választási részvétel, a 13 órás adatok szerint a választásra jogosultak több mint 42 százaléka már szavazott, emiatt nem csak az átjelentkezőket fogadó szavazókörökben van sorban állás. Hozzátette: a XI. kerületben – ahol több mint 10 700 átjelentkező szavazó van – közel egy kilométeres a sor, annak ellenére, hogy a 38 tagú szavazatszámláló bizottság – a névjegyzék szétbontása után – három teremben végzi a szavaztatást. Hozzátette: az átjelentkezők 46 százaléka már leszavazott a XI. kerületben. Megjegyezte: a választási irodák megpróbálják kezelni a helyzetet, például plusz asztalokkal, de a választópolgárok türelmét kérte.

Addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

14.48 – Nagyon korán ébredtek a legkisebb falu szavazói

Az idő vasfoga fej nélküli torzóvá rágta a kő feszületet az egykori nagy iskolával szemben, az épületben rendezték be Libickozmán Somogy megye legkisebb önálló választókerületének szavazókörét, ami ma amolyan igazi közösségi tér, önkormányzat, könyvtár is egyben. Riportunkat itt olvashatják.

14.39 – Több ezer mozgóurna járja a megyét

Háromszázhuszonhat mozgóurnát kértek Kaposváron pénteken délután négy óráig. Az időseknek, mozgásukban korlátozottaknak vasárnap három óráig még volt lehetőségük igényeiket jelezni. A Liget Otthonba ötvennégy mozgó urnát vittek ki a lakóknak. Riportunkat itt olvashatják.

13.51 – Somogyi adatok

Somogy: 40,74 százalék (101587 szavazó)

1-es választókerület: 27621 (44,39 százalék)

2-es választókerület: 21424 (35,48 százalék)

3-as választókerület: 24925 (40 százalék)

4-es választókerület: 27617 (42,88 százalék)

13.37 – Részvételi arány

A választásra jogosultak 42,32 százaléka, 3 333 298 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 32,58 százalék, a 2002-es választáson 40,19 százalék szavazott 13 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 38,22 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 35,88 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 34,33 százalék voksolt 13 óráig.

11.49 – Negyed órán belül ki kell érnie a rendőrnek

A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen. A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek, de biztosítani kell a választás zavartalanságát.

A szavazás napján a rendőrség biztosítja a Nemzeti Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Irodának otthont adó Nemzeti Választási Központot.

11.44 – Piásan ment szavazni, ordítozott az egyik bizottsági taggal

Kaposváron a 29-es számú szavazókörben egy választópolgár ittasan jelent meg. A bizottság egy tagjával szemben indokolatlanul emelt hangvételt használt. Távozáskor a szavazólapok közül egyet átadott, a másikat vélhetően az urnába dobta.

11.40 – Részletes somogyi adatok

Somogyban – 11 óráig – a választásra jogosultak 29,89 százaléka, 74 527 szavazó járult az urnákhoz. Az 1-es választókerületben 20022 adták le voksukat (32,18 százalék), a 2-esben 15699-en (26 százalék), a 3-asban 18634 (29,90 százalék), a 4-esben 20172 (31,32 százalék).

11.34 – Részvételi adatok

A választásra jogosultak 29,93 százaléka, 2 millió 356 ezer 947 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 23,66 százalék, a 2002-es választáson 26,37 százalék szavazott 11 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 27,23 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 24,78 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 23,23 százalék voksolt 11 óráig.

10.35 – Áder János is szavazott

Forrás: MTI

10.17 – Részletes somogyi adatok

A somogyi 1-es választókerület eddig 8668-an voksoltak, ami 13,93 százalékot jelent. Arányaiban Bőszénfán szavaztak a legtöbben, 65-en, ami 16.09 százalék. A 2-es választókerületben 7509-en járultak az urnákhoz, ez 12,43 százalék. A 3-ban 8875 szavaztak (14,24 százalék), a 4-esben pedig 8 862-en voksoltak (13,76 százalék).

Forrás: www.valasztas.hu

09.55 – Somogyi adatok

Somogy megyében – a kilenc órás adatok szerint – 13,6 százalék (33 914 szavazó) a részvételi arány.

09.42 – Részvételi arány – 9 óra – 13,17 százalék

A választásra jogosultak 13,17 százaléka, 1 036 849 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

09.30 – Szabad a kampány egész nap, csak a szavazókörök közelében nem

Vasárnap a szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel. Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

A Nemzeti Választási Bizottság 2014-es iránymutatása szerint továbbá a választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben.

09.10 – A levélszavazat külképviseleten vagy a választókerületi székhelyen még leadható

Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, még a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe.

A szavazó szabadon dönthetett arról, milyen úton juttatja vissza voksát a Nemzeti Választási Irodához (NVI): a válaszborítékot feladhatta postán, ebben az esetben a levélnek április 7-én éjfélig meg kellett érkeznie az NVI-hez. A válaszborítékot fel lehetett adni a külképviseletek címére is.

Azok, akik ezt nem tették meg, még a szavazás napján is leadhatják levélszavazatukat: a válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhely bármelyikének jegyzőjénél, a szavazás napján 6 és 19 óra között.

08.47 – Kik azok a nemzetközi megfigyelők?

Egy másik állam vagy nemzetközi szervezet megfigyelője, akit a Nemzeti Választási Iroda – a választások megfigyelése céljából – nyilvántartásba vett. A megfigyelő a választási eljárás teljes menetét figyelemmel kísérheti, jelen lehet a választási szervek munkájánál, a választási bizottságok irataiba betekinthet, kérdést intézhet a választási szervek tagjaihoz, és felhívhatja azok figyelmét az általa tapasztalt rendellenességekre.

08.37 – Orbán Viktor: a tét Magyarország jövője

Magyarország jövője a tét a parlamenti választáson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak vasárnap kora reggel, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában. A kormányfő, a Fidesz elnöke – aki feleségével, Lévai Anikóval érkezett a szavazókörbe – úgy fogalmazott: nemcsak pártokat, nemcsak kormányt, nemcsak miniszterelnököt, hanem jövőt választunk magunknak.

- Ez egy komoly ország, ez egy nagy ország, ez egy olyan ország, amelyik amikor kellett, mindig kiállt magáért, úgyhogy bízhatunk az emberekben, én el fogom fogadni a döntésüket – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Szerinte egyébként ez nem a politikusok napja, hanem a választóké, és az ő döntésük előtt nem illendő mondani semmit. A miniszterelnök annyit hozzátett, hogy mindkét szavazatát a Fideszre adta, mert csak az a biztos, a voksolás után pedig folytatja a mozgósítási kampányt, ezért is szavazott kora reggel. Egyúttal arra kért mindenkit, vegyen részt a választáson.

Külföldi újságírók több kérdést is feltettek neki Magyarország és az Európai Unió viszonyáról, ezekre azt felelte: Magyarország lojális tagja a nemzetközi szervezeteknek, a kormány az ország érdekeit képviseli, mert „szeretjük az országunkat, küzdünk a jövőjéért”. Azt is mondta, hogy az EU nem Brüsszelt jelenti, hanem a nemzeti fővárosokat együtt.

08.10 – Adatok korábbról

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 1,87 százalék, a 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 1,61 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 1,64 százalék voksolt 7 óráig.

08.03 – Az első részvételi adatok

Az NVI adatai szerint reggel hét óráig országosan a választásra jogosultak 2.24 százaléka, azaz 176 087-en adták le szavazatukat. Somogyban az 1-es választókerületben 2,37, a 2-esben 2,13, a 3-asban 2,27, a 4-esben pedig 2,22 a szavazási arány.

07.47

Azok a igényelhetnek mozgóurnát, akik nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk), vagy fogva tartásuk miatt. Mozgóurnával való szavazás esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja a szavazás napján felkeresi a választópolgárt a megadott címen. Mozgóurnát április 8-án (a szavazás napján) 15 óráig a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni. Ha a választópolgár a szavazás napján a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de másik szavazókör területén – tartózkodik, erre a címre is igényelhet mozgóurnát. Ebben az esetben először át kell jelentkeznie a tartózkodási helye szerinti településre. Az átjelentkezést követően lehet mozgóurnát kérni. Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

07.20

Hol szavazhatsz? A postán megküldött választási értesítő tartalmazza a szavazókör pontos címét, továbbá a szavazókörök jegyzéke megtalálható itt, a választási térkép itt.

06.40

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap reggel 7 óra előtt az MTI-vel. Pálffy Ilona azt mondta: 106 egyéni választókerület mind a 10 285 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

Egy helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek. Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást.

06.02

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 285 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson. Este hét óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Áder János köztársasági elnök április nyolcadikára írta ki az országgyűlési képviselők általános választását. A Sonline.hu pedig végig kíséri a történéseket a kezdetektől egészen az urnazárásig, utána pedig az eredményeket is nyomom követjük.

Néhány hasznos információ a mai napról!

  • A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel.
  • A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (például lakcímkártyával).
  • A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja.
  • A lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, őket a szavazatszámláló bizottság köteles visszautasítani.
  • A szavazásra abban az esetben sincs mód, ha a választópolgárt a bizottság tagja vagy tagjai személyesen ismerik, és a névjegyzéken is szerepel.
  • Fontos, hogy a választópolgárok a szavazás napja előtt vizsgálják meg okmányaik érvényességét, és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok beszerzéséről.
  • Hogyan lehet leadni a szavazatot?

  • Érvényesen szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet.
  • A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani, több választása esetén a szavazat érvénytelen lesz.
  • Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +).
  • A szavazólapot a kitöltést követően borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóurnába kell dobni (a szavazólap borítékba tétele belföldi szavazásnál – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező).
  • Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki.
  • Egy választópolgár rontás miatt csak egyszer kérhet új szavazólapot.
  • Az a szavazólap, melyen nincs hivatalos bélyegzőlenyomat, érvénytelen.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában