Somogyfajsz

2017.07.19. 07:19

Egy mini művészeti fesztivál, ahol teljes a szabadság

Dobd el a mobilodat, szakadj ki a nagyvárosból, és gyere a Nyári Berekbe! – ezzel a felhívással csalogatja a táborozókat Somogyfajszra a Somogy Természetvédelmi Szervezet és a Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány.

Góz Lilla

 

Az árnyas fák mellől muzsikaszóra lettünk figyelmesek. Közelebb haladva egy ütőgardont és egy tenorszaxofont fedeztünk fel, amely mellett sörösdobozból készített csörgő, továbbá lábra erősített csengők szóltak. Gerő Tamás, Cseke Dániellel gyakorol esti fellépésükre. – John Coltrane, a kiváló amerikai fekete jazzmuzsikus halálának hétfőn volt az ötvenedik évfordulója, az ő műveit játsszuk, így emlékezünk rá – mesélte Gerő Tamás.

Továbbhaladva fákon lógó embereken akadt meg a szemünk. Simor Ágnes társaival csaknem tíz méter magasból kötelek segítségével táncolt a levegőben és mászkált a fák törzsein. Az előadóművész beavatott minket: házfalakon, épületek oldalán is szoktak olykor táncolni, repkedni. A különleges mozgásforma az új cirkusz műfajába tartozik, amelynek külföldön nagy hagyománya van, ők is onnét sajátították el.

A százötven résztvevő közül többen már visszatérő táborozók. Köztük van Ferenczi György, a Rackajam frontembere. Elmondta: ez egy olyan művészettábor, ahol teljes szabadság van, a civilek is bárhova beülhetnek, becsatlakozhatnak bármelyik foglalkozásba. A gyerekeket a kézműves-foglalkozások mellett Kármen, az egyéves vörösvállú ölyv érdekelte a legjobban. Popa Zoltán tíz hónapja naponta legalább két órát foglalkozik madarával. Nyers hússal csalogatja kezére az ölyvet, amely szívesen habzsolja a zsákmányt. Popa Zoltán elmondta: közel százhúszan foglalkoznak hazánkban solymászattal.

A Nyári Berek a Mediawave olyan mozgalmának része, amely új irányt szeretne mutatni a mára jellemző fogyasztás­alapú fesztiválformákhoz képest. A szervezők a személyességre helyezik a hangsúlyt, a tömeghangulatot pedig a közösségre építő, civil és nonprofit „együttlétes” formákkal szeretnék kiváltani, legyenek azok művészeti vagy közösségi alapúak. Harmadik alkalommal várják a héten az érdeklődőket, akik zenei, építész, népzenei, filmes vagy éppen fotós műhelyekben dolgozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában