a művészetnek él

2017.08.31. 07:00

Szvetnyik Kata – művész a színházban és otthon is

A Komor-gyűrűs Szvetnyik Kata még csak néhány éve tagja a társulatnak, de már több mint egy tucat előadásban szerepelt.

Stanics Adrienn

Szvetnyik Kata amikor nincs a színpadon akkor is alkot. A Csiky Gergely Színház fiatal művésze, ha csendre vágyik leül egy sarokba és rajzol vagy éppen fest, ez számára egy újabb önkifejezés. A Komor-gyűrűs Szvetnyik Kata még csak néhány éve tagja a társulatnak, de már több mint egy tucat előadásban szerepelt. Azt mondta: a színházban a különböző karaktereken kívül azt is szereti, hogy sok furcsa emberrel dolgozhat együtt.

Szvetnyik Katát láthattuk már a Rivaldafényben, az Operettben, a Figaro házasságában vagy éppen a Poszt-díjas Szigorúan ellenőrzött vonatokban. Szvetnyik Kata még csak néhány éve végzett a Kaposvári Egyetem színművész szakán, de már az egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze a teátrumnak.

Ő kapta az idén a társulat szavazatai alapján a Komor-gyűrűt, melyről azt mondta: nagyon meglepte ez az elismerés, nem számított rá. Általános iskolában inkább a sport érdekelte, sokáig judózott, de színészi képessége már alsós korában megmutatkozott.

– Elég korán kiderült, hogy szeretem magam produkálni – tette hozzá Szvetnyik Kata. – Elsős koromban ezt írták be a tanári naplóba: „színésznő szeretne lenni”. Akkor azonban még aktívan judóztam és még az is bennem volt, hogy sporttal szeretnék foglalkozni. Majd később Szentesen a drámatagozatos gimnáziumban egyértelművé vált számomra, hogy a színház világa az ami érdekel.

Először nem vették fel a Színművészeti Egyetemre, így kisebb társulatoknál játszott Budapesten. A Bárka Színházban eltöltött év azonban még jobban megerősítette abban, hogy nincs számára más út, mint a színészet. Szvetnyik Kata a Kaposvári Egyetemen Rétly Attila osztályába járt. Innen egyenes út vezetett a Csiky Gergely Színházba. Már az egyetem alatt is többe előadásban szerepelt.

– Nagyon klassz kis osztályunk volt, jó volt a közösség – hangsúlyozta. – Nagyon szerettem velük dolgozni. A csoporttársakkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Már az egyetem alatt játszottam Pécsen és Kaposváron is, de a legszuperebb évem a tavaly előtti évad volt. A kedvencem a Figaro házasságában Zsuzsi szerepe. Itt a próbafolyamat érdekelt, az, amíg megtaláltam ezt a lányt. Az Operett című előadás pedig egy igazán nagy kihívás volt, soha nem énekeltem ugyanis operett dalokat.

Sok fura ember elfér a színházban

A színházban azt szereti, hogy mindig új kihívásokkal, kérdésekkel találkozhat és akár válaszokat is megfogalmazhat. – Ami még nagyon izgalmas, hogy sok fura ember elfér a színházban – mesélte Szvetnyik Kata. – A színpadon pedig az érdekel, hogy az ember mindig más lehet, új feladatok, új karakterek. Ezekhez mind fel kell nőni. Minden szerep megformálásában addig keresgél az ember magában, amíg meg nem találja azt. Ez a folyamat csodálatos dolog és persze fájdalmas is lehet.

A festés szabadságot ad és mindent kifejez

Szvetnyik Kata ha csendre vágyik, akkor fest. Leginkább önmagát. Már több kiállításon bemutatta képeit, a Csikyben, Pécsen és Budapesten. – Állandóan firkálok – árulta el a művésznő. – A szövegkönyveket is mindig kidekorálom. A festés számomra nagyon fontos, mert kiegészíti a színházat. A kettő által vagyok egyensúlyban. A színészet mellett egyfajta biztonságot és nyugalmat ad. Ezt egyedül csinálom, nem szól bele senki, szabad lehetek, nem kell alkalmazkodni. Nincsenek szabályok, elvárás és ettől jó megszabadulni nagyon jó érzés. Egy egészen más síkja a világnak.

Szvetnyik Katát legközelebb Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című előadásban láthatja a közönség Viola szerepében, majd a Vágy villamosában is színpadra lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában