Csurgó

2018.01.22. 19:14

A magyar kultúra olyan alap, melyre mindig tudtunk építkezni

A helyi önkormányzat és a Csokonai Közösségi Ház szervezésében emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról Csurgón.

Györke József

Füstös János polgármester ünnepi beszédében szólt arról, hogy 1989 óta ünnepeljük nemzeti Himnuszunk születésnapját. E napon főhajtással emlékezünk meg a legnagyobb és legfontosabb közös kincsünkről, mely megkülönböztet minket más nemzetektől és népektől. – Azokról is megemlékezünk, akik valamiben kimagaslót alkottak és ezzel tovább gazdagították a magyar kultúrát, akik valamilyen igen őszintét, hittel telit komponáltak, írtak, alkottak, tettek vagy szóltak – tette hozzá Füstös János.

Aki ma itt van, nagyon jól tudja, hogy a kultúra iránt elkötelezett és felvilágosult gróf, Festetics György református gimnáziumot alapított Csurgón – az első oskolát Somogyban. Ezzel olyan kulturális, oktatási és szellemi központot hozott létre, melynek hatása a mai napig érezhető – hangsúlyozta Füstös János, majd felsorolt sok olyan személyiséget, akikre méltán büszke Csurgó.

– Azt mondják, a kultúrát nem ápolni kell, mert nem beteg – emelte ki Füstös János. – És nem őrizni kell, mert nem rab. Hanem megélni és megszilárdítani. Mi nemcsak hangoztatjuk, és nemcsak beszélünk róla, hanem teszünk is érte, erre hű bizonyíték, hogy egy héttel ezelőtt nyílt kiállítás „12 hónap – 12 alkotó” címmel. A 2016-as városi naptárunk is a város és térség egy-egy neves alkotóját mutatja be. Ezeréves kultúránk egy nagyon erős megtartó erő. Korábban is az volt, háborúk, birodalmi elnyomások és megtorlások idején is, és az ma is. A magyar kultúra olyan biztos szikla, szilárd alap, melyre mindig tudtunk építkezni és amiből mindig bátran tudtunk erőt meríteni.

– Kiemelten támogatjuk a kultúrát, szem előtt tartva a múlt örökségét – mondta Füstös János. – Hű bizonyíték erre a Történeti Parkunk létrehozása. Ezért valósítjuk meg a Korona Szálló épületében egy interaktív kiállítás helyszínét, valamint újítjuk fel a közösségi házunkat is. Ha mindezeket megvalósítjuk, akkor úgy érzem, tisztességgel felkészültünk városunk ezeréves évfordulójának méltó megünneplésére.

Az ünnepi beszédet követően a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjai irodalmi műsor keretében mutatták be a Himnusz keletkezését, megzenésítését,  a műsort Weisingerné Barbér Katalin és Telkes Zsoltné tanárnők tanították be a diákoknak. Az önkormányzat és a közösségi ház emléklappal köszönte meg a színvonalas műsort.

Az ünnepséget követően Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője nyitotta meg az aulában A Somogyi Hírlap jelenti 2017-ről című sajtófotó-kiállítást. Köszöntőjében elmondta, sajnos ilyen sok álhír még nem hangzott el, mint napjainkban. A somogyi emberek újságja igyekszik biztos forrásokra támaszkodni és a valóságot megírni, közölni a képeken keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában