Kaposvár

2018.05.11. 17:30

Miniatűr fesztivál, ahol nem négyzetméterben mérik a kultúrát

Immáron huszonharmadik alkalommal rendeznek Nemzetközi Miniatűr Fesztivált a kaposvári Szín-Folt Galériában. Az idén a rendezvény május 26-án (szombaton) 11 órakor nyílik meg, s a Rippl-Róna Fesztivál egyik jelentős állomása lesz.

Molnár Gábor

– Pár évvel ezelőtt csináltunk egy olyan megnyitót, melyet úgy hirdettünk meg, hogy meglepetés lesz – mondta Szabó Károly Attila, a kaposvári Szín-Folt Galéria vezetője, a miniatűr fesztivál főszervezője. – A meglepetés pedig arról szólt, hogy kiállítókat és törzslátogatókat kérdeztem arról, miért éri meg tízen-húszon éven keresztül egy ilyen pályázaton részt venni. A válasz pedig az volt: mert óriási kihívást jelent ilyen kis méretben alkotni. A festőművészek általában ugyanis 30x40-es képnél kisebbet nem készítenek, főleg, akik eladásra kínálják a műveiket. S sajnos néha négyzetméterre mérik a kultúrát és a művészetet.

A miniatűr fesztivál megnyitóin már számtalanszor elhangzott – művészettörténészek szájából is –, hogy ez egy világon egyedülálló rendezvény, s nemcsak a képek mérete miatt, hanem azért is, mert immáron huszonhárom éves múltra tekint vissza. – Egy ilyen fesztiválon részt venni egy amatőr művésznek óriási dolog, hiszen nekik igazából nincs bemutatkozási lehetőségük – hangsúlyozta Szabó Károly Attila.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy bevonták a közönséget a rendezvénybe. Arra kérték őket, szavazzanak a nekik legjobban tetsző alkotásra. Akire a legtöbb voks érkezett, megkapta a Szín-Folt Galéria különdíját.

– Az idén a közönségdíjas egy önálló kiállítást rendezhet jövőre a Szín-Folt Galériában – hangsúlyozta Szabó Károly Attila. – Arra kérünk minden látogatót, hogy május 14-étől (ekkortól már látogatható ugyanis a kiállítás) egészen 25-éig, jöjjenek, nézzék meg a műveket, írjanak véleményt a vendégkönyvünkbe, s szavazzanak a nekik legjobban tetsző alkotásra. A szavazók és kiállításmegnyitón megjelentek között kisorsolunk három-három korábbi mini képet.

A huszonharmadik Nemzetközi Miniatűr Fesztiválon amúgy – a magyaron kívül – hét országból érkeztek képek. A hazai alkotásokon kívül érkeztek munkák Svédországból, Ausztriából, Szlovákiából, Ukrajnából, Oroszországból, Szerbiából és Szlovéniából is. Összesen 77 művész 770 képét csodálhatják meg a látogatók a galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában