kritika

2018.12.20. 15:30

Halakkal suttogó

Az év egyik legjobban várt mozija az Aquaman, amely a bevételek alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Bírom a fantasyt, de ennek úgy indultam neki, hogy mivel akkora a hisztéria körülötte, biztos nem jó.

Koszorus Rita

Tévedtem. Az Aquaman remek speciális effektekkel dolgozik, ennek köszönhetően tényleg szinte a víz alatt érezhetjük magunkat. Az élmény főleg 3D-ben az igazi, ám én nem voltam elég előrelátó, és a délutáni normál vetítésre foglaltam helyet.

A film egy remek sztori a jó és a rossz harcáról, a föld és a víz ellentétéről, bátorságról, és szeretetről. A szereposztás kiváló, mivel igazán nagy neveket sikerült megnyerni a mozihoz. Jason Momoa született Aquaman – igaz a képregények szerint teljesen máshogyan néz ki hősünk. Szerencsére elég karizmatikus személyiség és humoránál van, úgyhogy ez mindenképpen hozzátesz a sztorihoz. Nagyon meglepődtem Williem Dafoen, aki fontos mellékszereplő, s az Orm királyt alakító Patrick Wilsonon is. Azt viszont észre sem vettem, hogy Néreusz királyt Dolph Lundgren személyesítette meg. Ez igazából a nagyszerű munkát végző sminkeseknek köszönhető.

A történet főhőse Arthur Curry, aki a szárazföldön éli békésen világát, de gyerekként – a mostanában az érdeklődés középpontjába került, ám messze nem újkeltű gyermekbántalmazás –, „bullying” áldozata lesz, mert tud suttogni a halakkal. Felnőttként aztán Mera, az atlantiszi hercegnő megkeresi, hogy csobbanjon egy kellemes békehadműveletbe. Merthogy a féltestvére Orm háborút indítana a felszín ellen, mivel az emberek szennyezik a tengereket. A környezetszennyezés kártya előhúzása modern és jó ötlet volt! Felmerülnek morális kérdések is, mert Arthurnak meg kell állítania a bátyját, no de ki fogja megállítani az óceánok szennyezését?! Ez valószínűleg költői kérdés a valóságban és a filmben is.

Ahogyan az is érdekes, hogy ha a vízi lények az embereket okolják a hulladékért, akkor miért termelnek olyan mennyiségű hadihulladékot az egymás közti csatáik során, hogy az biztosan pár ezer év mire lebomlik. Persze vannak környezetbarát megoldásaik is, mint a démoni vízicsikó vagy a beszélő hadirák, netán a felturbózott cápák.

Cím: Aquaman

Hossza: 143 perc

Rendező: James Wan

Szereplők: Nicole Kidman, Willem Dafoe, Dolph Lundgren, Amber Heard, Jason Momoa

Játssza: Kultik Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában