élet a kották között

2019.02.15. 11:30

Zeneszerzőt és zenetudóst is kinevelt a pedagógus

Négyen vehették át az idei városnapon a Pro Urbe Kaposvár kitüntetést. A díjazottak között volt Kardos Kálmán zenetanár is, aki közéleti munkájáért kapott rangos elismerést.

Marosi Gábor

– Megható volt, amikor átvettem a díjat – fogalmazott Kardos Kálmán. – Itt születtem Kaposváron, 18 éves koromig itt éltem, majd miután elvégeztem a főiskolát, visszakerültem a városba, azóta pedig itt dolgozom. Nagyon örültem, hogy elismerték a sok évtizedes munkámat.

– A gimnazista években döntöttem el, hogy zenével foglalkozom – folytatta Kardos Kálmán. – Az ötvenes években jártam zeneiskolába, Harsányi József és Szabó András voltak a zongoratanáraim, az elméletet pedig a Merényi házaspár és Nyakas József tanította. Középiskolás voltam, amikor Nyakas József megkért, hogy kísérjem zongorán a Vikár Kórust, mert akkor éppen nem volt zongoristájuk. Szívesen vállaltam a feladatot, ami elég komoly volt, hiszen oratóriumi részleteket játszottam, ráadásul más hangnemben is meg kellett tanulnom. A Vikár egy olyan iskola volt, hogy onnan már nagyon könnyen lehetett továbbmenni erre a vonalra.

Kardos Kálmán a város szinte összes templomában megfordult már. Sokszor hívják zongorázni vagy éppen orgonálni a katolikusok, az evangélikusok és a reformátusok is. – Oda megyek, ahol szükség van rám – hangsúlyozta Kardos Kálmán. – Tizenéves koromtól ebben élek, de amióta 2005-ben nyugdíjas lettem, jobban ráérek. A feleségemmel sokat segítjük a Szent Imre-templom öreg kórusát, ahol hetente van próba, emellett pedig a miséken énekelünk. Ez kötött program, de nagyon sok olyan felkérés van, ami egyik napról a másikra esik be, ezek az úgynevezett postamunkák. Sok a feladatom még most is, de amíg az egészségem bírja, addig szívesen vállalom.

Kardos Kálmán az elmúlt évtizedben több fiatal zenészt is kinevelt. Egykori növendékei között zeneszerző, zenetudós, zongora és énektanár is van. A pedagógus szerint manapság nehezebb helyzetben vannak a fiatalok, hiszen komoly zenével már ritkábban találkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában