morális dalnok

2019.03.28. 19:45

Beck Zoli: Ha a dal tétje a szórakoztatás, az nem érdekel

Beck Zoltán, a 30Y zenekar együttes alapítója, dalszerzője, író volt a vendége a Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat irodalmi kávéházának. A dalszöveg és a versszöveg különbségéről beszélt a rajongóinak.

Kovács Gábor

A dalszöveg jellemző léte a hangzás, a versszöveg azonban a papír foglya, mondta Beck Zoltán. A dalszövegnek viszonyt kell kiépítenie a zenei témákkal, s azután a dalon keresztül kell kommunikálnia a befogadóval. A dalszövegnek ekkor már az a súlya, hogy a dal milyen.

Ha egy verset megzenésítenek, akkor a versszövegnek tudnia kell elrugaszkodnia önnön magától. A megzenésítés nem egyszerűen a vers ritmikus, melodikus illusztrációja, hanem arra kell törekednie a zenével bánónak, hogy egy igazi dalt hozzon létre, mert csak akkor marad meg a közlés ereje.

– Ha egy dal tétje csupán a szórakoztatás, akkor engem nem érdekel – jelentette ki Beck Zoli. – Azért nem, mert jobban foglalkoztat a világról, az emberi létezésről való gondolkodás, és ennek megfogalmazása, ami egyben esztétikai és morális állásfoglalás is. Ha a szórakoztatás felől indulnék a popzene felé, akkor ott nem történne valódi alkotói tevékenység. Profi szakmunka lenne, de az a része nem érdekel. Nekem alkotói aktus kell, amelyben kockára teszem, illetve az egész zenekar kockára teszi a létezését.

A pécsi Beck Zoli egyetemen tanít a romológiai tanszéken. A Somogyi Hírlap érdeklődésére elmondta: nem az foglalkoztatja, hogy milyen a romák helyzete, hanem az, hogyan jönnek létre a romákról, a cigányokról szóló elképzelések a többségi társadalomhoz tartozókban. Alapvetően ennek megragadása és értelmezése izgatja. Ahogy fogalmazott: számára a kritikai pozíció a fontos, amelyből a narratíva birtokosaira kérdezhet rá, és nem a narratíva kiszolgáltatottjaira.

A nemrég kapott dalszövegírói díjával kapcsolatban elmondta: megítélése szerint a díjak nemcsak az alkotói tevékenységből, hanem a társadalmi közegből erednek, ezért őt nem a díjak, hanem az alkotás folyamata érdekli. A napokban fejezte be egy könyv kéziratát, amely a romológia diskurzusával foglalkozik.

Irodalmi díjat ítél oda

Ki az, akit még megölelnél? Ez a címe az új lemeznek, amit a napokban kezdtek gyártani, és március 31-én jelenik meg a digitális felületeken, majd áprilisban lesz kapható tárgyi formában. A lemez készítése vitte el a legtöbb időt az elmúlt hónapokban Beck Zoltán életéből. Háy János költővel és íróval évek óta játsszák a Háy Come Back című műsorunkat, ami tavaly ősszel jelent meg lemezen. Beck Zoli hozzátette: jelenleg az a fontos feladata, hogy a Libri irodalmi díj zsűritagja, ezért rengeteg kortárs magyar irodalmi szöveget olvas dömpingszerűen, hogy kiválaszthassák azt a két szerzőt, akit májusban díjaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában