kultúra

2019.05.16. 15:47

Harminc éve nem volt ekkora Szinyei kiállítás az országban

1990 óta nem volt olyan összefoglaló nagy kiállítása Szinyei Merse Pálnak, mint amilyen pénteken nyílik a kaposvári Vaszary Képtárban. A festő dédunokája, Szinyei Merse Anna művészettörténészként és családtagként is elkísérte a képeket Somogyba.

Kovács Gábor

Gyermekként először az 1950-es évek elején a Lila ruhás nő századik születésnapjára rendezett ünnepségen érintette meg a híres dédapa művészetének nagysága Szinyei Merse Annát. 1965-ben diplomázott művészettörténészként. Olasz és magyar kortárs szobrászatból doktorált, és sokáig nem Szinyeivel foglalkozott, mert zavarta, ha arra céloztak, hogy ezzel a névvel könnyebben érvényesülhet. Azután harminc évig volt munkatársa a Magyar Nemzeti Galériának, sok kiváló kiállítást rendezett hazánkban és külföldön.

Most 90 Szinyei kép érkezett Kaposvárra, ebből 48 a Magyar Nemzeti Galéria, hat a miskolci képtár tulajdona, egy-egyet más múzeumokból hoztak, a többit magángyűjtőktől.

– Kaposváron kiállítunk olyan festményt is, amelyet 1990-ben még nem tudtam becserkészni, mert lappangott, és csak tíz éve bukkant fel egy aukción – mondta a festő dédunokája. – A kaposvári kiállítás azért nagyszerű, mert témakörök és stílusok mentén remekül lehetett szakaszolni az életművet.

Szinyei Merse Anna most könyvet ír a 700 éves család történetéről az 1258-as első Szinyei adománylevéltől a festő gyermekeinek életéig kiterjedően. Szinyei Merse Pál Rippl-Rónai barátja volt. A somogyi festőóriás meghívta Kaposvárra kiállítani, de Szinyei is vendégül látta Rippl-Rónait egy jernyei vakáción. Szinyei az 1916-17-es nyarakat Fonyódon töltötte, ahol vele voltak az unokái. Itt festette meg a kilátás Fonyódról című képét. Eleinte a hullámázó víztömeg ábrázolása érdekelte, de szélesebb témájú kompozíciót is festett a Balatonról. A festő dédunokája hozzátette: a Kaposváron kiállított képek megmutatják, hogy Szinyei honnan indult, és micsoda magasságokba tudott emelkedni. A magyar festészet 1870 körül főként Szinyei Merse Pál révén zárkózott fel a legkorszerűbb európai áramlatokhoz.

Felöleli a tárlat a teljes életművet

– A Szinyei impressziói tárlat a teljes életművet felöleli, a mester alapművei közül a mitológiai témájú Faun, a Gesztenyafa is látható. A talán leghíresebb munkájának, a Majálisnak a vázlatait tekinthetik meg az érdeklődők – mondta Géger Melinda, a kiállítás kurátora. – Sikerült olyan milliőt

teremteni, ami jól értelmezi a tárlatot, olyan atmoszférát, amit az alkotások megkívánnak. Színyei Merse Pál a magyarországi plein-air festészet kiemelkedő alakja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában