foltvarró tábor

2019.08.03. 19:55

Ahol még térerő sincs, ott az igazi az alkotás

Régóta dédelgetett álma valósult meg Bross Erikának, aki bányai tanyáján első alkalommal szervezte meg foltvarró táborát.

Andricz Gabriella

dav

A budapesti hölgy több mint tíz éve családjával töltött pár napot ezen a helyen, és úgy beleszeretett a tájba, hogy egy elhagyatott kis házat vásárolt, majd lassacskán újítgatni, szépítgetni kezdte. Erika azóta minden nyarát a tanyán tölti, barátai lettek a környéken, és hamarosan költözni fog családjával Budapestről a Bányához közeli településre.

A tanyának az évek során nevet is adtak, Hanga-mint a latin Erika növény magyar megfelelője. A telken lévő kis házikó ma már vendégeket is fogad, a népi ízlésnek megfelelő bútorokkal berendezve, a környék hangulatába illeszkedve cseppet sem kihívóan. A hozzá tartozó félszín, pedig igazi alkotóműhellyé változott, a világ zaja elől menekülni vágyóknak, ahol a téglafalakon a házigazda munkái is megcsodálhatók, amelyekkel korábban országos elismerést is szerzett magának.

– Első alkalommal hívtam meg az alkotótársaimat ide, erre a gyönyörű helyre, ahol még térerő sincs, a dimbesdombos Bányára – mondja a budapesti hölgy, aki húsz éve foglalkozik a foltvarrás mesterségével. Egy alkotós, nevetős, beszélgetős, feltöltődős pár napot töltöttünk el együtt, amelynek során szebbnél-szebb dolgok születtek. Több mint tíz, foltvarrásban jártas alkotó szinte éjt- nappallá téve szorgoskodott, és sajátította el a szakmai fortélyokat Erikától, akinek munkái egyedisége abban rejlik, hogy az összevart textilt színes hímzéssel teszi teljessé.

– A körös-körül nevet kapta a tábor, mert egy olyan technikát tanítottam itt, ami a kör belső díszítéséből indulva teljesedik ki – mesélte Bross Erika.

Egy fali kulcstartót készíthetett el mindenki a három nap alatt, de többen szinte el sem akartak mozdulni a varrógép mellől, olyan lázas alkotómunka folyt. Megtudtuk, hogy Erika hobbitevékenysége -három gyermekes édesanyaként-, mostanában a kisebb tárgyakra koncentrálódik, neszesszerek, brossok, táskák alkotják kollekciójának nagy részét. Az idei tábor sikere után azt tervezi, hogy kézműves barátaival közösen, akiket már itt Somogyban ismert meg, szeretné folytatni a nyári alkotást.

– Amióta itt tartózkodom, sok olyan emberrel megismerkedtem, akik a kézművesség valamilyen formáját űzik. Talán nem véletlen, hogy ezen a környéken, hisz a táj, a zöld környezet a természet közelsége megállítja az időt, és akaratlanul is alkalmat termet az önfeledt alkotásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában