kultkikötő

2019.08.02. 09:00

Henteslegényből vált a Nemzeti színészévé Szarvas József

Notórius képzelgőnek nevezte tanára, gyerekként minden reggel ellátta az otthoni jószágokat, majd két kilométert gyalogolt az iskolába. Hentesnek tanult, végül színész lett belőle. Szarvas József Könnyű neked, Szarvas Józsi…címmel Bérczes Lászlóval írt életregénye nyomán elkészített Pustol a hó című színházi előadást mutatta be a hétvégén a Kultkikötőben.

Góz Lilla

Táncdal énekes vagy népművelő – ez a két pálya között vacilált a kis Szarvas Józsi. Tanára nevetéssel és pofon kísértében ítélte el a számára nem illő hivatást. Ellenőrzőjébe pedig tanítója notórius képzelgőnek nevezte, amelynek szülei nem örültek. Szarvas József tavaly készült életregényéből idézett fel történéseket a hétvégén a balatonföldvári Kultkikötőben.

– 2007–ben létrehoztuk a Tündérkertet, amely keretében mentjük a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfáit. Ellőtte pedig megépült a Kaszás Attila Pajtaszínház. Mindegyiknek olyan érdekes volt a története és Bérczes László barátommal közösen írtuk meg a gyerekkori szállal kiegészítve – mondta el Szarvas József. Hozzátette: a fiatal közönséget leginkább a kiskori emlékek ragadták meg.

– A mai kor, a világunk megpróbál lebeszélni a kultúránkról, az előadással és a könyvvel is annak szerethető fájdalmáról sikerült vallomást tennem. Ha elengedjük a gyökereket, a szokásainkat, a hitünket olyan hiányérzet lesz, ami nagy és fájdalmas – jegyezte meg a Jászai Mari–díjas színművész. Az életregényben és az előadásban is helyet kapott a négy éves Csiky korszak.

– Életem egyik legjobb döntése volt, hogy Kaposvárra elszerződtem. Négy esztendő át szolgáltam az ottani közönséget, szívtam magamba, amit ott el lehetett lesni – mondta el a Nemzeti Színház színművésze.

Idén tizennegyedik évadát kezdte meg idén a Kultkikötő. Balatonföldvár mellett Kőröshegyen, Badacsonytomajban, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen várják a közönséget augusztus végéig.

– A közel kétszáz produkció gerincét a családosoknak szóló előadások alkotják, emellett idén koncertek, képzőművészeti kiállítások színesítik a palettát – mondta el Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában