megírta kalandjait

2020.04.23. 17:30

Tévedésből került cserediákként csipewa indiánok közé a kaposvári bírónő

Könyvet ír a magyarok és indiánok közti kapcsolatról és a törzsek vitakezelési módszereit tanulmányozza egy kaposvári bírónő.

Turbéki Bernadett

Gáspár Kinga még középiskolásként, egy cserediák-program tévedése folytán került az észak-amerikai csipewa indiánok közé. Az ott eltöltött tizenegy hónap megváltoztatta az életét és világlátását. Ma már a törzs tiszteletbeli tagja, s amikor csak teheti, útra kel Kaposvárról a Teknősbéka-hegyi rezervátum felé. Tavaly nagy megtiszteltetésben volt része: olyan szertartásra hívták meg az indiánok, amelyen eddig fehér ember még nem vehetett részt. A naptánc azonban a koronavírus-járvány miatt elmarad, a fiatal kaposvári nőnek várnia kell egy évet. Addig is olyan kutatásba kezdett, amelyben szintén Amerika őslakosaié a főszerep.

– Rengeteget tanulhatunk az indiánoktól, de talán az az egyik legfontosabb, hogyan intézik a vitáikat – mondta a kaposvári bírónő. – Számukra a legfontosabb a konszenzus, és az, hogy mindkét fél elégedett legyen a megegyezéssel. Amíg hazánkban ​nincs különösebb jelentősége annak, hogy mennyi a veszekedő házaspár, addig a rezervátumokban akár a közösség egységének felbomlásához is vezethet egy-egy családi perpatvar. Az ősi társadalmakban a békés vitarendezés elengedhetetlen feltétele a közösség működésének. Ha vita van, megbomlik az egység, ezért egy-egy ilyen helyzetben nemcsak a felek megelégedése a szempont, hanem az is, hogy a közösségen belüli béke és harmónia megmaradjon. A mediáció a navajo indiánoknál kiemelkedően fontos eljárás, amely konfliktusmentesen rendezi a vitákat a közvetítő vagyis békéltető segítségével. Alapelv, hogy békéltetőnek csak azt nevezik ki, aki a törzsi hagyományok szerint él. Erkölcsileg feddhetetlen kell legyen, s a törzs megbecsült tagja. Olyan személynek kell lennie, aki igyekszik a népét a természet törvényeire, az ősök tudására – végső soron a békés együttélésre tanítani.

A tradícionális indián békéltetés során a résztvevők körben ülnek, amely kifejezi az eljárásban szereplők közötti mellérendeltséget. Az eljárás során mindenki elmondhatja álláspontját, de csak az beszélhet, akinél a törzs által kiemelt jelentőségűnek tartott – beszélő – tárgy van. Ez általában egy sastoll vagy egy faragott bot, de van olyan törzs, ahol egy kosarat kell a kezében tartania annak, aki szót kapott.

Gáspár Kinga tavaly augusztusban azért járt a rezervátumban, hogy a mediátori ismereteit bővítse. Tapasztalatait „Alternatív vitarendezés az észak-amerikai indiánoknál” című előadásában ismertette a Magyar Bíróképző Akadémián megrendezett nemzetközi konferencián.

Hiszek a mediációban, ezt tartom az egyik legfontosabb módszernek a viták rendezéséhez – mondta. – A bírósági tárgyalásokhoz képest gyorsabb, hatékonyabb, olcsóbb. A peres eljárások során – ha nincs egyezség – szükségszerűen van egy győztes és vesztes. A közvetítés sokkal rugalmasabb lehetőség, mint egy bírósági tárgyalás. S a bíróénál sokkal szélesebb eszköztár áll a mediátor rendelkezésére.

Szakrális számok

A napokban 15 éves kiváló bírói szolgálatáért kitüntetett bírónőt régóta foglalkoztatja: rokon nép-e az indián és a magyar. – Sok jel azt mutatja, hogy igen. A népművészeti motívumkincsekből, a hasonló dallamvilágból is az következik, hogy lehet kapcsolat a két nép között – mondta.

– Szeretnék megszervezni egy nagy, magyarországi indiánkonferenciát, amelyre az összes olyan magyar kutatót meghívnám, akik bármilyen kapcsolatba kerültek indiánokkal. Nagyon sok motívum szinte azonos. Az indiánoknál is megtalálható szakrális számként a négy, ahogy nálunk is „három a magyar igazság és egy a ráadás”. A jelképeink között is van hasonlóság, az indiánok „mennydörgésmadara” a havasi sólyom. A mi turulmadarunk a kerecsensólyom. A székelykapuk rozetta motívumai ugyancsak egy az egyben megtalálhatók az indiánok díszítő motívumai között. Úgy vélem, ez több, mint érdekes, további kutatás alapját képezi….

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában