borművészet

2020.06.28. 15:30

A bor és a művészet kéz a kézben jár a Pócz Pincészetben

Négy éve, Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, vagyis a múzeumok éjszakája rendezvényeihez kapcsolódóan nyílt az első kiállítás a Pócz Pincészetben.

Turbéki Bernadett

Az esemény azóta hagyománnyá vált a balatonlellei Kishegyen. Szombaton két fiatal kortárs alkotó műveit mutatták be a neves borászatban.

 

– Sokan feltehetik a kérdést: hogy kerülnek festmények egy borászatba? Ahogy a műalkotások, úgy a bor is a szépségről, az alkotásról, művészetről szól – mondta Pócz József a szombaton nyílt kiállítás megnyitóján. Hozzátette: bár ő csupán a borhoz ért, így a múzeumok éjszakája rendezvényeihez leginkább „múzeális” boraival tud csatlakozni. A szombati alkalomra is ezekből a nedűkből választott.

Kelemen-Nagy Annamáriát, a televíziós műsorvezetőként közismert Nemes Anna mutatta be, aki jó sógornő módjára segíti a kerekesszékes alkotó munkásságát. – Panka tizenhat évesen tudta meg, hogy lesz egy pillanat az életében, amikor nem tud majd lábra állni – mondta Nemes Anna. – Nagyot meccselt a Jóistennel, odaadta a járását és ecsetet ragadott Az alkotó képeit végig nézve egy optimista, életigenlő emberre ismerhetünk. Legtöbb festményéről szinte a nap fénye sugárzik, annyi meleg, barátságos, világos színt használ. Képeit leginkább olajfestékkel készíti, a legkülönbözőbb témákban. A borászat falait most a balatoni hangulatú alkotásai színesítik.

– A kiállítás anyaga kimondottan ide készült, a szívem csücske a Balaton – mondta a budapesti alkotó, aki gyermekkorát Balatonbogláron töltötte. Ha nem is a Balaton vidékére, de egy teljesen más világba csöppenünk Szabó Károly képeiben elmerülve. Az egyedi technikát használó művész édesanyja képkeretező műhelyében találta meg azt a bársonypapír alapot, amelyre pasztellel alkothat. Egy csodálatos fantáziavilág elevenedik meg képein, amelyeket belső késztetésre alkot. Valamennyi kép pillanatnyi érzelmeinek kivetülése.

– Amikor alkotok, úgy érzem, csupán egy közvetítő vagyok az érzelmeim, és a születő kép között – mondta az alkotó. Szabó Károly munkásságát Müller János, a Stonhenge Bankház tulajdonosa méltatta, aki azt is elárulta, hogy már egy folyosónyi Szabó Károly kép tulajdonosa. – Ha kiállításmegnyitóra hívnak, a következő három kérdést teszem fel: hol lesz, kinek a kiállítása, és kikből áll a közönség? Bevallom, először őrült ötletnek véltem, hogy egy pincészetben kiállítás nyílik, de a következő pillanatban már zseniális ötletnek tartottam.

A kiállítás a jótékonykodás jegyében telt: az értékesített képek árának tíz százalékát a Balatoni Vízimentőknek ajánlották fel, valamint a pincészet mostantól minden eladott palack bor árának tíz százalékát átutalja a vízimentőknek, akik már az elmúlt időszakban is rengeteget segítettek a bajba jutottaknak, pedig még csak most kezdődik a nyár!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában