maradványok

2020.11.14. 17:30

Őskor az árok alján: ismét munkába álltak a régészek a 67-esnél

Visszatértek a régészek a 67-es főúthoz, hogy újabb feltárásokat kezdjenek el a Látrányt elkerülő út kiépítése előtt. Hatalmas árkokat ásnak próbaképpen, s több korszakból származó leletekre is számítanak.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

A Látrányt elkerülő út megépítése kapcsán a területen elkezdődtek a régészeti próbafeltárások és az azokat megelőző lőszermentesítés is zajlik, válaszolta a Somogyi Hírlapnak a NIF Zrt. Az új útszakasz nyomvonalán a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. megbízásából folytatnak ásatásokat, tudtuk meg Molnár Istvántól, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum munkatársától.

– Ilyenkor két méteres kutatóárkokat ásunk keresztbe-kasul a területen – mutatta be Molnár István. – Ez azért szükséges, hogy megállapítsuk, hol érdemes teljes felületű megelőző feltárásokba fogni az útépítés előtt. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a lelőhelyek pontosan hol lehetnek, mettől meddig tarthatnak, és ennek alapján határozzuk meg azt, hogy hol mit kell feltárni, és ennek a költségeit is.

A feltárás eredményeinek figyelembe vételével készít előzetes régészeti dokumentációt a Várkapitányság, ebben foglalják össze a régészeti feladatokat, amelyeket az útépítés előtt végre kell hajtani. Tíz hasonló árkot néztek már meg a régészek a Somogybabod és a Balatonlelle–Rádpuszta közötti útszakaszon, ami most még 1x1 sávos. Az árkok között volt üres, de ráakadtak őskori maradványokra is.

Somogytúr közelében találtak a neolitikumból származó leleteket, melyek a dunántúli vonaldíszes kerámia kultúra képviselőitől származnak. Ezzel a lelőhellyel kezdték, és előreláthatóan még november végéig folytatják a munkát a somogyi régészek. Az útépítések során mindig kerülnek elő érdekes leletek, így várakozással tekintenek a következő hetek elé.

Az őskortól a középkorig várhatók leletek a 67-esen

Egy útépítés mindig termékeny időszak a régészek számára, mert az építkezést megelőzően hatalmas területeket tárhatnak fel. Gyakran előfordul, hogy szinte minden történelmi korszakból bukkannak leletekre. A tapasztalatok szerint az őskortól egészen a török korig bezáróan mindig lehet érdekességekre számítani akár egyetlen helyről is, mert általában egy arra alkalmas helyszínen több korszakban is megtelepedtek az emberek. A terepbejárások alapján hasonló eredményre számítanak a Balatonlellétől Somogybabodig húzódó útszakaszon is a somogyi múltkutatók. A várakozásaik szerint többféle őskori maradványok, római kori leletek és középkori tárgyi emlékek is előkerülhetnek majd ebből a földből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában