színház

2020.11.06. 10:58

Több volt a karton, mint a hús-vér néző

Másfél méterre ült egymástól férj és feleség, barát és barátnő, és a többi színházlátogató szerda este a Csikyben. Az ültetés ezúttal érkezési sorrendben történt. Soronként öt-hat néző foglalhatott helyet a klasszikus színházi szerzőket és színészeket ábrázoló kartonfigurák között.

Turbéki Bernadett

Inkább megnövelik az előadások számát, minthogy legördüljön a függöny. Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója szerda este biztosította a nézőket, hogy ha csúsztatással is, de megnézhetik azokat az előadásokat, amire jegyet váltottak. A színház munkatársai gyorsan reagáltak a kedd este meghirdetett rendeletre. Míg más színházak korábban székeket vettek ki a sorokból, vagy szalaggal választották el az ülőhelyeket, addig Kaposváron csak elővették a raktárból a nyár elején már bevetett országosan egyedülálló kartonnézőket, hogy a színházlátogatók tarthassák a másfél méteres távolságot egymástól.

– Még sok idő van a kezdésig, maradjunk addig kint a friss levegőn, addig sem kell maszkban lennünk!

– Most érkezési sorrendben ültetnek minket, inkább menjünk be, ha jó helyet szeretnénk! – így beszélgetett két hölgy a Csiky bejárata előtt szerda este, majd úgy döntöttek, mégis bemennek, bármilyen korán értek is oda. A vendéglistás egyeztetés után testhőmérsékletüket megmérték a bejáratnál, ahol csak az oldalajtókon lehetett bemenni, ott is csak egyesével. Szerencséjük volt, mert az első sorokban kaptak helyet.

Egy házaspárnak azonban nem volt ekkora szerencséje, több sor is elválasztotta őket egymástól.

– Cseréljünk helyet, és közelebb lehet kicsit a feleségéhez – ajánlotta fel egy idősebb hölgy. A helycsere azonnal megtörtén, és a fiatalasszony szemei is mosolyogni kezdtek a maszk fölött.

– Jó volna most egy szelfi, mert senki nem fogja elhinni, hogy Gobbi Hilda, és Ruttkai Éva között ültem ma este – mondta Varga László, miután helyet cseréltek.

– Míg nyár elején volt három napunk arra, hogy berendezzük a nézőteret, most jelentősen lecsökkent a reakcióidő – mondta Kósa Kozima, nézőtéri felügyelő. – Legutóbb két idősebb hölgy azon vitatkozott, hogy melyikük üljön Jávor Pál mellé – mesélte korábbi tapasztalatait. Nyáron még ülhettek egymás mellett az egy háztartásból érkező színházlátogatók, most azonban a páholyokban is egyesével ültek, szigorúan maszkban.

– A második sorba szól a bérletünk, most a negyedik, ötödik sorban ülünk, de ez mindegy is, csak legyen előadás – örvendezett Krezinger Istvánné.

– Sajnos a társaságból nem tudott mindenki eljönni, nekik küldök egy fényképet a nézőtérről – mondta Kenyeres Jánosné, telefonjával a kezében, miközben kattintgatott.

Soronként öt-hat néző foglalhatott helyet a klasszikus színházi szerzőket és színészeket ábrázoló kartonfigurák között, amelyeket még nyár elején készítettek a kellékesek és a díszítők.

– Máskor is ebben a sorban ültem, csak egy másik széken – mondta Szabó Ernőné, aki munkatársaival jár színházba. – Sokan nem jöttek el közülünk, mert félnek, de én már vágytam erre az élményre. Nem lehet úgy élni, hogy állandóan félünk-tette hozzá.

Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója köszöntötte a nézőket. – Érdekes végignézni most a nézőtér sorain, ám mégis van egy pici bája – mondta a színházigazgató. – Hálásan köszönöm, hogy ebben a furcsa vírushelyzetben is kitartanak mellettünk-tette hozzá. Kiemelte, hogy mindent megtesznek a nézők egészségének megőrzése érdekében. Szellőztetéssel és fertőtlenítéssel igyekeznek útját állni a vírusnak. Arról is biztosította a nézőket, hogy amennyiben az országos intézkedések engedik, minden előadást megtartanak a nagyszínpadon, amire a nézők bérletüket, vagy jegyeiket megváltották. Akár az előadások számát is megnövelik, ha kell. Hétvégenként például dupláznak. A kamaraszínházban azonban egyelőre elhalasztják a műsort, mert oda csupán harmincan ülhetnének be.

– Még így is gazdaságosabb a működésünk, mintha be kellene zárnunk. Hála a Kormány és a kaposvári önkormányzat közös működtetési megállapodásának, bérfejlesztést tudtunk végre hajtani, és nem kellett senkit elbocsátani. Jelenleg van a fedezet a működésünkre, ha nézőink nem váltják vissza tömegesen a bérleteiket-mondta a színidirektor, aki arra kérte a színházrajongókat, hogy legyenek türelemmel, ha nem arra a napra kapnának helyet, amelyikre a bérlet szólna. A jegyiroda munkatársai mindenkit értesíteni fognak.

–Fogadják el a felajánlott, másik lehetőséget, és ne veszítsék el eddigi bizalmukat a színházzal kapcsolatosan-mondta az igazgató. Fülöp Péter nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a színházi dolgozóknak nyújtson egy kis pluszt, a kialakult helyzetben, ezért péntekenként az egyes szakterületeken dolgozó csoportoknak reggelit készít, amelyet egy kötetlen beszélgetéssel egybekötve fogyasztanak el. A nézőket is legközelebb frissítővel és ropogtatni valóval várják, hogy jobb kedvre derítsék őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában