történelem

2020.12.18. 16:30

Padlásokon kereste városa történetét

Sok évnyi lelkes kutatómunka eredménye, a nemrégiben megjelent Zsidó sorsok Bogláron című könyv. Szerzője Horváth Iván korábban tűzoltóparancsnokként szolgálta városát, nyugdíjasként pedig helytörténésznek állt.

Gyeszát Zsolt

– Gyerekkorom óta foglalkoztatott a városunk története – mondta Horváth Iván, aki korábban tűzoltóparancsnokként dolgozott. – Közel 40 éves kutatómunka van mögöttem, beleértve régi iratok gyűjtését, régi emberekkel való beszélgetéseket. Mindig kérdezték a kollégák, hogy miért nem írom le a történeteket, amire én azt mondtam, majd akkor, ha nyugdíjba megyek. Ez tíz éve meg is történt.

Korábban már született könyve olyan bogláriakról, akik sokat tettek a településért, de megírta például a korábbi polgármester életét is. A boglári zsidókról készült könyve az ötödik a sorban. Mint elmondta, azért tartotta fontosnak a történetüket, mert sokat köszönhet nekik a település. Így többek között azt, hogy korábban kereskedelmi nagyközséggé vált, sőt a fürdőkultúra elindításához is nagyban hozzájárultak. Szeretett volna méltó emléket állítani nekik. Nem utolsó sorban azért is időszerű feldolgozni egy ilyen témát, mert egyre kevesebben vannak már, akik hiteles képet adhatnak arról. A könyv elkészítéséhez a maga által összegyűjtött iratok, beszélgetések, anyakönyvek szolgáltak táptalajként. Ám sokat segített a gyűjtéseivel, illetve a szerkesztési feladatokban Varga István, fonyódi könyvtáros is. Horváth Iván hozzátette: korábban például padlásokat is átkutatott, ha csak tehette. Volt, hogy megtalálta például egy zsidó gabonakereskedő teljes üzleti anyagát, közel 150 eredeti levelet. A nyugdíjastól azt is megtudtuk: több órát dolgozott naponta a könyvön. A római katolikus hitközség története lesz a következő, amit 2022-re szeretne megjelentetni.

A nemrég bemutatott magánkiadást a város is segítette – tudtuk meg. Mészáros Miklós polgármester szerint a könyv csak az első lépés, hiszen a Fischl-ház egyik szobájában is szeretnének berendezni egy állandó tárlatot, ami majd emléket állít a boglári zsidóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában