faszobrász

2021.01.13. 09:00

Kaposszerdahelyen készült az emír és a kormányzó kése

Faragott késekkel és vadászati domborművekkel készül az idei budapesti Vadászati és Természeti Világkiállításra Horváth-Béres János faszobrász. Az eseménynek a főváros mellett vidéki helyszínei is lesznek.

Marosi Gábor

A kapos­szerdahelyi faszobrász alkotásaival Hatvanban és Keszthelyen is találkozhatnak az érdeklődők, a Ropoly-völgyben pedig saját kiállítóhelye lesz.

Horváth-Béres János évtizedek óta készít különféle tárgyakat, domborműveket és szobrokat. Szinte megállás nélkül alkot, ottjártunkkor is éppen egy szobor tervein dolgozott, de időt szakított arra, hogy megmutassa azokat a különleges késeket, amelyekkel a világkiállításon is találkozhatunk.

– Mindegyik formatervezett, tiszta kézimunka – mutatta meg a késeket, tőröket Horváth-Béres János. – Ez saját szabadalom, a világon egyedül én készítek ilyet. Minden darab illesztve van a tokjába, amelynek belseje szarvasbőr bélés. A penge Japánban készült, pillanatnyilag ez a világ második legjobb minőségű rozsdamentes acélja – avatott be a részletekbe.

Nincs két egyforma a kések között Fotó: Lang Róbert

A késekből nincsen két egyforma, éppen ezért mindegyik márkajelzéssel ellátott, amely ugyanúgy, mint a szegecsek, 92 százalékos tisztaságú ezüstből készültek. Ezek az eszközök nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, évente tízet készít belőle.

– A világ több pontjára jutott már el a késemből. Ilyen alkotással büszkélkedhet például a spanyol király, a kuvaiti emír, az Európai Unió három elnöke és a kanadai kormányzó is – tette hozzá a faszobrász.

A kaposszerdahelyi alkotó többféle fából formázza meg a kés markolatát és tokját. Egyik kedvence fekete és fehér tölgyből, iráni, kaukázusi, illetve bolíviai dióból, valamint a világ egyetlen zöld színű fájából, az észak amerikai tulipánfából készült. Horváth-Béres János kései négy-öt napnyi idő alatt készülnek el, bár elmondása szerint nem számít, hogy mennyit dolgozik vele, csak az a fontos, hogy mit hozott létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában