főhajtás

2021.02.04. 16:35

Száztíz éves lenne Takáts Gyula, rá emlékeztek Kaposváron

Az idén lenne száztíz éves Takáts Gyula, Kossuth-díjas költő. A kerek évforduló alkalmából a róla elnevezett téren, a tavaly ősszel felavatott mellszobránál koszorúzott az önkormányzat, helyi egyesületek és a család képviselői. Az ünnepi megemlékezés további rendezvényei tolódnak a járvány miatt.

Kovács Gábor

Szűk körben, csak a legnagyobb tisztelői gyűltek össze a február negyedikei születésnap reggelén, hogy közösen emlékezzenek a költőre. Dér Tamás, kaposvári alpolgármester a koszorúzáson elmondta, hogy a városnak fontos a díszpolgári címmel is kitüntetett Takáts Gyula hagyatéka, szellemi öröksége, és a költő munkásságát példaként állítják a fiatalok elé.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság is híven őrzi örökös elnöke emlékét. Születésének száztíz éves évfordulójára konferenciát szerveztek sok előadóval és témával, ám a koronavírus-járvány közbeszólt, ezért csak egy későbbi időpontban tarthatják meg a rendezvényt. Egerszegi Edit titkár kiemelte, hogy valamennyi végzős kaposvári középiskolás osztályt meghívták a Takáts Gyula emlékházba, de a vírushelyzet miatt a látogatások most elmaradnak. Egy három fordulós irodalmi pályázatot írtak ki középiskolásoknak, a jelentkezőknek verset kellett írni, egy képzelt interjút készíteni, és kvíz kérdésekre válaszolni. A pályázat megmozgatta a somogyi diákokat Tabtól Csurgóig, de a konferenciára tervezett eredményhirdetés szintén várat magára.

Egy monográfiát készül befejezni még az idén Takáts Gyuláról Szemes Péter irodalomtörténész, aki a Pannónia Kulturális Egyesület nevében koszorúzott. Nagy munkába vágta a fejszéjét, ismerte be, mert a költő életműve, lírája, prózája és levelezése kiterjedt csillagrendszert alkot, fogalmazott az életrajz írója.

Frakkban, fiatalon jobban érezte magát

Egy szál virágot hozott Szabó Péter, Takáts Gyula egykori tanítványa és rokona, aki az utolsó években elkísérte útjaira a legendás sétáival kaposvári ikonná vált költőt. Szabó Péter a koszorúzáson felidézte, hogy Takáts Gyula születésnapját Kaposváron kívül mindig megünnepelték Budapesten is, ahol a fővárosi barátai, a Somogyból elszármazott művészek gyűltek össze. Egy ilyen alkalomból a költő meghökkentett egy tévés riportert, mert arra a kérdésre, hogy érzi magát 90 év felett, őszintén bevallotta, hogy sokkal jobban érezte magát „fiatalon frakkban és a bőrében.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában