megemlékezés

2021.03.16. 12:00

Jellasics menekült, Noszlopy visszatért

Rendhagyó módon emlékezett meg a somogyi levéltár az idei 1848-as évfordulóról, hiszen a járvány miatt az épület átmenetileg zárva, bár szolgáltatni tudnak interneten és írásban is. Könyvet állítottak össze a szabadságharc somogyi hadtörténetéről, illetve online előadással is készült az igazgató.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Rendhagyó módon emlékezett meg a somogyi levéltár az idei 1848-as évfordulóról, hiszen a járvány miatt az épület átmenetileg zárva, bár szolgáltatni tudnak interneten és írásban is. Könyvet állítottak össze a szabadságharc somogyi hadtörténetéről, illetve online előadással is készült az igazgató.

Régi adósságát törlesztette egy márciusban megjelenő kötettel a somogyi történetírás. A forradalom és szabadságharc hadtörténetét örökíti meg a MNL Somogy Megyei Levéltárának új évkönyve. A kötet lapjain szerepelnek a korabeli hadi események, foglalkoznak a honvéd zászlóaljak történetével és somogyi honvédtisztek életrajzával, sőt a megyében fellehető, 1848-49-et méltató köztéri elnevezésekről is olvashatnak az érdeklődők. A megyei katonai alakulatok történetéhez kapcsolódóan Tallián Károly nemzetőrőrnagy visszaemlékezéseit is közzéteszik.

– A szabadságharc korai hadtörténetéhez tartozik a Jellasics-féle horvát csapatok átvonulása a megyén – emelte ki Polgár Tamás, a somogyi levéltár igazgatója. – 1848 szeptember 11-én lépte át Légrádnál a határt a horvát sereg, a Dráván keresztül jöttek a hadaik. Az ellenség átvonulása során a magyar nemzetőrök előbb a Dráva őrzésében jeleskedtek, majd partizán módszerrel több hadtáposzlopot is megtámadtak. Így volt összecsapás Marcali-Boronkánál, Szőcsénypusztánál, és szeptember 30-án Szőlőskislaknál volt a legnagyobb somogyi ütközet. A csatározások a horvát utánpótlás megsemmisüléséhez vezettek.

Egyedülálló módon 1849 tavaszán népfelkelés szabadította fel Somogyot, mert Noszlopy Gáspár visszatért, és a megyei népfelkelők segítségével tisztította meg a megyét. Bár nagy számú császári csapatok nem állomásoztak Somogy területén, ezzel együtt dicsőséges, hogy nagyobb külső katonai segítség nélkül szabadították fel megyénket, még ha ideiglenesen is, hiszen 1849 júliusában ismét bevonultak a császári csapatok.

Polgár Tamás március 15-én a budapesti Nagy Imre Emlékház felkérésére tartott előadást Somogy megye 1848-49-es történetéről, de természetesen ez online formában történt a járványveszély miatt. A korabeli kaposvári eseményekről is beszélt, az előadást az emlékház internetes oldalán követhették az érdeklődők. A somogyi levéltárban az ügyfélforgalom és a kutatók fogadása március 22-ig biztosan szünetel az érvényben lévő rendelkezések miatt. Azonban ha bárkinek ügyfélszolgálati ügye akadna, hívja fel a levéltárat telefonon, és ott felvilágosítják, illetve az internetes ügyfélkapun vagy írásban továbbra is szolgáltatni tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában