népművészet

2021.04.28. 17:30

Megtáncoltatják a Kárpát-medencét

Százmillió forintos beruházásra készül Zselickisfaludon az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület.

Turbéki B.

A több mint harmincéves szervezet budapesti székhelyét a somogyi faluba költöztetné, ahová egyedülálló módon egy Kárpát-medencei Módszertani Központot álmodtak meg.

A régi istállóból fazekasműhelyt alakítanak ki, vele szemben pedig egy kovácsműhelyt létesítenek. – A főépület szálláshelyként szolgál és kiszolgálói feladatokat lát majd el – mondta Sikentáncz Szilveszter elnök. – A pajta rendezvénytér lesz, ide pedig egy 185 négyzetméteres, táncházak lebonyolítására alkalmas épületet álmodtunk meg. Fala a domboldal felé megnyitható lesz, és így színpadként is funkcionálhat. Nincs még hasonló a Kárpát–medencében – tette hozzá.

Itt fogadná a népművészet iránt érdeklődő fiatalokat a szervezet, amely 160 együttest fog össze.

– Fontosnak tartjuk közel vinni a fiatalokhoz a kézműves mesterségeket, mert szükség van utánpótlásra – mondta Sikentancz Szilveszter. – Ennek érdekében nyáron tehetséggondozó táborokat tartanánk, az év többi időszakában pedig az agglomerációban élő fiatalokat látnánk szívesen tematikus előadásokra, amelyek kapcsán lehetőséget biztosítanánk a gyakorlatban is kipróbálni a népi kézműves mesterségeket – tette hozzá. Elárulta: az egyesület olyan jól gazdálkodott az elmúlt években a tagdíjakból befolyt összegekkel, hogy abból megvásárolták, megalapozták, pályázati forrásokból tökéletesítve valósítják meg az egyedülálló kezdeményezést, amelyre Sikentáncz Szilveszter szerint szüksége van a néptáncmozgalomnak. Egyre kevesebben foglalkoznak hasonló komplex népművészeti tevékenységgel. Azt remélik, hogy a néptáncos gyerekek közül nagyobb valószínűséggel kerülnek ki népi iparművészek, ha találkoznak a kézművességgel. Az épületegyüttes felújítása hamarosan megkezdődik, hogy legkésőbb másfél év múlva érkezhessenek a gyerekek.

Horváth Tibor polgármester szerint ideális környezetbe kerül majd a módszertani központ. – Biztosra veszem, hogy lesz olyan időszak, amikor itt egyszerre több gyermek lesz, mint a falu lakóinak létszáma, és ez jó, mert végre élettel töltik meg a környéket – mondta a polgármester, aki maga is néptáncot oktat.

–Távlati terveink között szerepel egy olyan fesztivált is létre hozni, amelynek a módszertani központ lenne az indító motorja, ám akár a szőlőhegy portáit is bevonnánk a megvalósításba – tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában