szól az ének

2021.07.13. 17:00

Örömzenére hangoltak a bodrogi táborban

Az 1990-es években indult a zenei táboroztatás Bodrogon és azóta is minden nyáron zenélő-éneklő gyermekektől hangos a somogyi falu. Idén ötven fiatal mutatta be zenei tudását, de jutott idő sportolásra és strandolásra is.

Góz Lilla

Tavaly a pandémia miatt csak egy kisebb vonós tábort szerveztek Bodrogon, idén viszont sikerül ötven általános és középiskolás részvételével egy örömzenélést tartani. – Hegedű, cselló, nagybőgő, rézfúvós hangszerek, fuvola és zongora csendült fel az elmúlt egy héten és a helyiek mellett érkeztek táborozók a többi között Bajáról, Érsekcsanádról, Budapestről és a Dél-Dunántúlról is – mondta el Győri Kornél, a helyi zeneiskola tagintézmény vezetője, aki 2016 óta a tábor főszervezője is. Hozzátette: a keresztény zenei táborban a kóruséneklés központi szerepet kap, kialakítottak egy négyszólamú vegyes kart is.

A zeneórák a Nádasdy- kastélyban zajlottak és itt volt a szállása is a gyerekeknek és a pedagógusoknak. A hét közepén egy zenés istentiszteleten már ízelítőt adtak a táborban tanultakról, de vasárnap tartották a táborzáró rendezvényüket. Hét kórusmű csendült fel, a közönség hallhatta Mendelssohn és Beethoven klasszikusait is. Itt olvasta fel Ütem című novelláját a zirci 16 éves Sáfrány Cseperke Virág. Az improvizatív zenére előadott szépirodalmi írását vastapssal jutalmazták. Sokan első ízben vettek részt a táborban és a búcsúzáskor már jelezték, hogy jövőre is jönnének Bodrogra zenélni. A szülők pedig köszönetet mondtak, hogy a zenei fejlesztés mellett lelki feltöltődésben is része lehetett gyermekeiknek.

– Természetesen jutott idő sakkozásra, röplabdázásra és focizásra is, de jártunk a balatonszemesi strandon is, a nagy hőségben mindannyian felfrissülhettünk a Balaton vízében – mondta el Győri Kornél. – A szabadulás volt az idei tábor mottója, amely amellett, hogy a pandémia utáni időszakra is utal arra próbált rávilágítani, hogy merjünk ellenállni a csoportnyomásnak és a jót választani, szabadon dönteni – emelte ki a táborvezető.

Sáfrány Cseperke Virág: Ütem

Mi is az az ütem?

Egy dalban végig követhető, hallható, vagy nem hallható állandó lüktetés. A zenészek ehhez mennek vissza, ha eltérnek.

Az élet is egy dal.

Mindenkinek más a dallama, viszont egy valami van, ami közös. Az ütem. Lehet más gyorsaságban, de anélkül nem lehet semmi.

- Ez a hang az életben mi? – kérdeznéd. Mindenkinek van valakije, akihez ha akármi van, ha elrontod vagy éppen nem, akkor is vissza tudsz menni hozzá segítségért. Aki vissza tud terelni a helyes útra.

Lehet nem látod, és nem mindig hallható, de hidd el ott van. Mindig.

Lehet ez ember, de ők képlékenyek. Van viszont valaki aki nem hallható, de mindenki dalában ott van. Csak nem sokan figyelnek fel rá.

Ülj le, és hallgass meg egy dalt. Fókuszálj.

Most pedig vedd észre az életedben őt. Az ütemet, aki értelmet ad az egész dalnak. Jézust.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában