hangszer

2021.07.23. 20:00

Közös zenélés hangolta össze az ismert dallamokat

Hangszeres tábort szerveztek kezdő és haladó zenésznövendékeknek az Együd Árpád Kulturális Központban. Az intézmény a Csoóri Sándor Alapból 1 millió 800 ezer forint támogatást nyert az intenzív kurzusra és néhány hétvégi alkalomra. Az elmúlt napokban 19 fiatal tökéletesítette hangszeres tudását.

Marosi Gábor

Mintha évek óta együtt zenélnének, úgy játszottak a hangszereken a fiatalok és oktatóik. Ottjártunkkor éppen somogyi dallamok csendültek fel hegedűn, nagybőgőn, citerán, brácsán és furulyán. Takács Kincső Rebeka öt évvel ezelőtt, második osztályos korában kezdett el hegedülni. A népzene egyáltalán nem volt ismeretlen számára. Néptáncosként gyakran hallotta felcsendülni a hegedűt, ezért is tetszett meg neki a hangszer. – Nagyon jó ez az egyhetes tábor. Sokat tanulhatunk az oktatóktól, új dalokat ismerhetünk meg és finomíthatunk a technikánkon is – mondta Takács Kincső Rebeka.

Zsiga Barnabás már rutinosan zenélt a táborban. A 18 éves fiatal hat éves korában szólalta meg először a citerát. Sándor Tímeától leste el az első fogásokat, idő közben azonban oktatót váltott, most már a tábor egyik tanárától, Husi Gyula népzenésztől kapja a tanácsokat. – A legnagyobb újdonság ezen a héten, hogy a többiekkel közösen zenélhetünk. Ezáltal sokat leshetünk el egymástól és gyorsabban fejlődhetünk. Nagyon sok új dalt tanultunk meg, ezért úgy gondolom, hogy megérte részt venni a nyári képzésen – tette hozzá Zsiga Barnabás.

A fiatalokat Karácsony Tamásné Bajzik Éva brácsázni, György-Horváth László hegedülni, Csikvár Gábor nagybőgőzni, Husi Gyula pedig citerázni tanítja. A zenei képzések júniusban indultak el az Együd Árpád Kulturális Központban. A növendékekkel minden szombaton foglalkoztak, a legtöbb tudást azonban az egyhetes táborban szerezték a fiatalok, ahol minden nap reggel kilenc és délután négy óra között zenéltek. – Nekem is nagy sikerélményem van velük és azt látom, hogy a gyerekek is egyre jobban feloldódnak és bátran muzsikálnak – mondta Csikvár Gábor. – Azt tapasztaljuk, hogy ez az egyhetes intenzív képzés szakmailag nagyon sokat segített a fiataloknak. Többnyire somogyi dallamokkal foglalkozunk. Ugróst, lassú és friss csárdás zenét is tanultunk. A haladókkal erdélyi, szilágysági anyagot is megismertettünk. A célunk, hogy minél több dallamot játszanak fejből, kotta nélkül és tudjanak improvizálni – tette hozzá Csikvár Gábor. A fiatalok a tanultakat a tábor végén bemutatják majd szüleiknek, július 31-én pedig a Titi táncházban húzzák a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában