fotók és videó!

2021.07.04. 17:45

Zászlók mesélnek a történelmünkről a patcai lovagváron

Tizenhat zászló lobog a patcai Katica tanya lovagvárán. A különleges lobogók az Árpád kortól egészen az 1956-os forradalomig mutatják be a magyar történelmet.

Góz Lilla

Többen fényképezték, mások a toronyba felmászva csodálták meg azokat a zászlókat, amelyek a hétvégétől a patcai Katica Tanya egyik turisztikai attrakcióját díszítik.

– Tíz évvel ezelőtt hoztuk létre a lovagvárat és most tizenhat lobogót helyeztünk ki, amelyek segítenek megismerni magyar királyainkat, történelmünket – mondta Handó János, a Katica tanya tulajdonosa.

– Csak bot és vászon, de nem bot és vászon, hanem zászló – idézte Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője Kosztolányi Dezső gondolatát. Köszöntőjében kiemelte: a most kitűzött zászlók ezer éves történelmünk szimbólumai és mindig is üzenetet hordoztak. – Ezen zászlók alatt védtük városainkat, falvainkat a bennünket megtámadó népektől és mindig irányt mutatott, hogy honnan jöttünk és hová tartunk – emelte ki a képviselő.

– Önazonosságunk megjelenítői, az ősi magyar vörös színektől haladunk a középkor, a reneszánsz, majd a barokk bonyolultabb jelképei felé – emelte ki Sashalmi-Fekete Tamás, a Magyarságkutató Intézet munkatársa. Hozzátette: a lobogókon olyan címertani szimbólumok vannak, amelyek pecséteken, gyűrűkön és kódexben is fellelhetők. Példaként említette Hunyadi, Rákóczi, Bocskai és a Bethlen fejedelem zászlóit.

Videó: Orbán Tibor

– A legenda szerint utóbbin a hét jelkép azt mutatja, mikor a szászok ősei a régi Római Birodalomban vonultak és hét nagyobb erődön törtek át, a másik magyarázat szerint a hét szimbólum a nagyobb erdélyi szász városokat mutatja – sorolta Sashalmi-Fekete Tamás. A zászlók gyűrűjében az érdeklődő gyerekek a hétvégén lovagi játékokon is részt vehettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában