feltárás

2021.08.12. 14:00

Sírrablók fosztogatták a zamárdi avarkori sírokat

Folytatódik az avarkori temető feltárása Zamárdiban. A régészek egyetemi hallgatók segítségével három héten át dolgoznak itt. Több mint kétezer sír még feltáratlan, amelyekről sorra kerülnek elő ékszerek, használati eszközök.

Góz Lilla

Női fülbevaló, gyöngyök, míves övcsatok, csontból készült tarsolyzáró, tűtartó is került elő azokból a hetedik század végi sírokból, amelyek feltárását hétfőn kezdték meg a régészek és egyetemi hallgatók Zamárdiban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatának segítségével tudnak itt három hétig kutatni. – Annyit már látunk, hogy ezeket a sírokat is megbolygatták, többet kiraboltak, valószínűleg a vastárgyakat vitték el, ezek tűntek el leginkább – mondta Balogh Csilla, az ásatás vezetője. Hozzátette: az avarkori sírsorok nyugati és keleti tájolásúak, jelenleg az északnyugati sarkában zajlanak a feltárások. Az elmúlt években 2800 sírt találtak, további 2000 még feltáratlan a Kárpát-medence legnagyobb avarkori temetőjében.

– Egy jómódú germán közösség élhetett itt, valamint a hatalmat gyakorló avarok, majd a két közösség összeolvadt és így alakult ki a temető rendkívül vegyes kultúrája – emelte ki Balogh Csilla. Megjegyezte: mind a régészek, mind az antropológusok vizsgálataiból az látszik, hogy az itt élők kemény fizikai munkát végeztek, de még nem tudni, hogy a temetőtől 800 méterre található nyolcadik században használt vaskohóteleppel összefüggésbe hozható-e tevékenységük. – Önellátó közösség volt, foglalkoztak bronzművességgel, vas-, illetve len- és kenderfeldolgozással, utóbbira utalnak az orsógombok, amelyek az ásatás során kerültek elő – mondta el a régész, minden nyáron csak a feltárás miatt jön haza, egyébként Törökországban él, ahol az isztambuli Medeni Egyetemen tanít. Az ásatás augusztus 23-án fejeződik be, az előkerült leletek a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumba kerülnek, ahol először restaurálják ezeket, majd bemutatják a közönségnek.

Háromszáz sír leletei a kötetben

Eltűntek, mint az avarok címmel könyv született a Zamárdiban feltárt avarkori temetőről 2019-ben. Balogh Csilla Pápai Fruzsina társszerkesztővel írta meg a hiánypótló alkotást, amelynek kiadására helyi jótékonysági rendezvényeken gyűlt össze a pénz. A könyv háromszáz sír leletanyagát dolgozza fel és visszautal régebbi leletekre is. – Reményeink szerint a temető ásatása tovább folytatódik és reméljük, hogy minden egyes újabb sír feltárása hozzájárul ahhoz, hogy még pontosabb, hitelesebb képet tárhassunk az érdeklődők és a szakma elé a Rétiföldeken temetkező avarkori közösségről – emelte ki Balogh Csilla. 1971-ben kerültek elő az első avarkori sírok. Bakai Kornél munkáját Bárdos Edit régész folytatta. Balogh Csilla 2015-ben kapcsolódott be az ásatásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában