mohácsi vész

2021.10.18. 12:00

Keresik a csata pontos helyét

A nemzetvesztő mohácsi ütközet titkait kutatják a történészek.

Kovács Gábor

A mohácsi csata fegyvereit mutatta be az érdeklődőknek Hamza Márk történész, a pécsi Janus Pannonius Múzeum régésztechnikusa a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban.

A baranyai kutató a csatatér vizsgálataiban vett részt, – mint elmondta – fémkereső műszerrel járt a leletek után, valamint a tömegsírok feltárásának új tapasztalatairól is beszélt az előadásában. Nagyon sok érdekes eredmény született a terepen és a leletek restaurálása során – hangsúlyozta kaposvári előadásán.

Elhangzott: 2026-ban lesz a mohácsi csata 500. évfordulója. Bár az odáig vezető út hosszúnak tűnik, azonban a szakemberek szerint már most el kell kezdeni a felkészülést, hogy elvégezhessék azokat az előttük álló feladatokat, amelyek egy méltó megemlékezés-sorozat történeti megalapozásához szükségesek. Mert a mohácsi csata, annak elő- és utótörténete tele van tisztázatlanságokkal, áthidalhatatlannak tűnő értelmezési különbségekkel, ezért indították el a Mohács 500 projektet.

– A földben talált ruhadarabok, öltözékek, csontmaradványok alapján megállapíthatók a sérülések, és megvizsgáltuk a csatatér környezetéből előkerülő fegyverzetet, hadi leleteket – mondta a fegyvertörténész. – Ha kezünkbe veszünk egy pengetöredéket, egy puskagolyót vagy egy buzogánydarabot, igyekszünk megállapítani, hogy a csata emlékéről van-e szó. Rekonstruáljuk az előkerült fegyvereket, és azt is megvizsgáljuk, hogy milyen ütés-szúrásnyomokat ejtenek, együttműködve igazságügyi orvosszakértőkkel és antropológusokkal.

A fémkeresős terepbejárásokkal körvonalazható, hogy hol koncentrálódnak a leletek, és ebből kell leszűrni, hogy a csatával mi hozható összefüggésbe. Olyan helyre nem tehetik a csatatér helyszínét, ami mentes a maradványoktól. De azt is figyelembe kell venni, hogy a területen aktív földművelés folyt, így ez hatott a leletek előkerülésére. Az új kutatásokkal megállapíthatók a súlypontok, aztán az eredményeket igyekeznek összhangba hozni a korbeli történetírással. A cél az, hogy a mohácsi csatáról minél pontosabb, árnyaltabb képet kapjon az utókor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában