Találkozás

2022.03.26. 16:46

Egy városnyi olvasó követi a tévésztárt

Ha azt szeretnénk, hogy a következő generáció nyitottabb, értelmesebb és felelősségteljesebb legyen, akkor az olvasás felé kell tereljük őket. Ez a hitvallása a televízió képernyőjéről ismert Szabados Ágnesnek, aki az olvasás népszerűsítésével új hivatásra lelt, és ahogy magáról mondja „elképesztő szenvedéllyel csinálja”.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Népes olvasóközönség várta a híradós Szabados Ágnest a Takáts Gyula Megyei Könyvtárban, ahol Jónásné Bánfi Csilla iskolai könyvtáros kérdezte a projektjéről. Már régóta várták, hiszen a könyvtár 2019 óta szervezte a találkozást, de a Covid közbeszólt. A járvány alatt azonban nem csökkent az olvasási kedv. Szabados Ágnes 8 éve vezeti az RTL híradóját, de számára az jelenti a legnagyobb elismerést, ha valaki azt mondja neki: „Jé, te a tévében dolgozol, én csak könyves lányként ismerlek!”. 

Forrás: Lang Róbert


– Mindig úgy jártam be a televízióba, hogy a negyvenperces buszúton olvastam, ezért a legtöbben mindig könyvvel láttak – emlékezett. – Sokszor megkaptam, hogy jó neked, hogy van időd olvasni! Szerintem mindenkinek arra van ideje, amire nagyon akarja, ezért öt évvel ezelőtt a Face­bookon megalakítottam a Nincs időm olvasni kihívást. Azóta 46 ezren követnek, már jóval többen, mint ahányan a szülővárosomban, a 35 ezres Kiskunhalason élnek. Az az izgalmas ebben, hogy az olvasás, ami magányos tevékenység, közösségi élménnyé vált. Az emberek pedig a digitalizáció miatt kiéhezettek a társas kapcsolatokra. Minden hónapban van egy könyvünk, amit közösen elolvasunk, és könyvklubszerűen megtárgyaljuk. 

Követői kiéheztek a személyes találkozásra. Forrás: Lang R.

Számára mindez példamutatás, önmaga motiválása és játék is egyben. Az ajánlott könyvek közül a megérzése alapján válogat, de az évek alatt kialakult egy kis kreatív csapata, aki segíti, mert rengeteg hozzászólást kap. 
– Veletek együtt olvasva néha belefutok olyanba, amiről kiderül, hogy nem lesz életem könyve – vallotta be. – De a jó könyv megosztó, és kérdéseket vet fel. Mindig megtalálom azt a könyvet, amit érdemes olvasni. Mindenki meg tudja találni a neki tetsző könyvet, és mindenről írtak már könyvet. Minden 20. percben megjelenik egy könyv Magyarországon, ezért nehéz kiválasztani a jó irodalmat. 
Azóta saját könyvkiadót alapított, a Libertine-t, és izgalmas feladatnak tartja az olyan tehetségek menedzselését, mint a 24 éves Kemény Gabriella költő. Saját könyvesboltja igazi kulthellyé vált Budapesten, ahol egy kanapé várja a betérőket, és elbeszélgetnek az érdeklődőkkel. Mindennel az a célja, hogy felszabadítsa az olvasásban rejlő energiát. 
 

Máshogy fejlődik az agy a könyvektől

A sznobizmus távol áll tőle, gyakran igényes lektűröket ajánl, mert szerinte ezek elvezetik az olvasót az irodalomhoz. Gyerekként a Harry Potterrel kezdte, és saját bevallása szerint volt olyan könyv, ami egy komoly krízis idején megmentette az életét. Azt tartja, hogy a gyerekből csak akkor lesz olvasó, ha a felnőtteket olvasni látja, és ha a szülei felolvasnak neki. Hogy mennyire fontos az olvasás, azt Szabados Ágnes egy agykutató eredményével illusztrálta a beszélgetésen. A tudomány ugyanis kimutatta, hogy a képernyőn olvasás egészen máshogy fejleszti az agyat és a memóriát, mint a kézzel fogható könyvek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában