Meditáló tojásfestő

2022.04.09. 09:00

Családi örökségként festi az égi, földi szimbólumokat

Tojásvarázsló. Leginkább ez a jelző illik a kaposvári népi iparművész Balogh Ildikóra, aki évente akár két-háromezer hímes tojást is elkészít. A családi örökségként megtanult tojásfestést mára saját egyéniségére formálta.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Balogh Ildikó még az adventi időszakban is tojást fest, mert a számára meditációt jelentő tevékenységet nem szeretné sokáig szüneteltetni. Húsvét előtt már nem a készletet bővíti, hanem inkább a tudását adja tovább fiataloknak. Nagymamájától és édesanyjától tanulta a tojáshímzést, ám az ősi mintákat újakkal bővítette: a színes tojásokra mértani pontossággal gravíroz mandalákat. 

 

– A tojásfestés mellett asztrológiával is foglalkozom, gyakran adok életviteli tanácsokat – mondta. – Az emberek gondjai gyakran nálam maradnak, amelyeket kirajzolom magamból. Mindenki ösztönösen azt választja, amire lelkiekben szüksége van. Régen egy-egy hímes tojás beszélt az emberek helyett, a rajta lévő motívum ugyanis közérthető jelentéssel bírt. Akár egy párkapcsolat megalapozója lehetett egy húsvétkor adott tojás. 

Fotók: Lang Róbert

 

Minden egyes tojást legalább tízszer megfog, amíg az elkészül. A gravírozót is legalább ötven-száz alkalommal érinti a tojásokhoz, amelyeket gondosan választ ki a piacon. Ezekre kerül az ötféle saját motívum különböző variációkban. 

 

– A tojásfestés számomra a meditáció, a nyugalom forrása – tette hozzá. – A húsz év alatt sokakat megtanítottam a csínjára. Kaposvár mára a tojásfestés fellegvára lett. Eleinte úttörőnek számítottam, nem volt egyszerű zsűrizésen elfogadtatni a mintáimat, de szeretem a kihívásokat. 

 

„Meg tudom csinálni, ám sokkal szabályosabb lesz”

 

Régen nem csak a húsvét volt a festett tojások ideje, a komatálakba is hímesek kerültek. Balogh Ildikó annyira precízen dolgozik, hogy még másolni is nehezen lehetne. 
– Papírra is meg tudom rajzolni a motívumokat, ám tojásra valahogy jobban megy a rajzolás az univerzális szabályosság miatt – mondta. – A Néprajzi Múzeumtól kaptam egy felkérést, hogy pótoljak néhány régi hímes tojást. Amikor megláttam, mit kell csinálni, azonnal jeleztem a problémát, hogy ugyan meg tudom csinálni, amit kérnek, ám sokkal szabályosabb lesz – nevetett Balogh Ildikó, aki idén színfejlesztést is végzett a tojásokon: arra törekedett, hogy a hét csakra valamennyi színe megjelenjen alkotásain. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában