Fotók!

2022.06.06. 19:30

Cucorkázva köszöntötték a pünkösdi ünnepet Szennán

Repültek a kosárból szórt virágszirmok, amikor népviseletbe öltözött kislányok táncos játékkal köszöntötték a pünkösdi ünnepet a Szennai Skanzenben. Hétfőn délelőtt az éjszakai eső utáni kellemes időben sokan kilátogattak a szabadtéri néprajzi múzeumba.

K.G.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Meghozta az Isten piros pünkösd napját, mi is meghordozzuk királyné asszonykát! – ezzel az énekkel tértek be a szennai lányok a skanzenbe, miután végigjárták a falut. A pünkösdi cucorkázás ugyanis a mai napig élő néphagyomány a faluban, így reggel benéztek házakhoz, ahol szívesen várták őket. Nemkülönben a skanzenben, ahol népes közönség gyűlt össze a fogadásukra. 

– Kifejezetten a cucorkázásra vagyunk kíváncsiak, mert azt szeretnénk, hogy a gyerekeink minél előbb megismerjék a néphagyományokat – mondta egy fiatal édesanya, Vadasné Hornyák Viktória, aki négyéves és másfél éves kislányával érkezett.     

Az idősebbek a padról figyelték, ahogy a lányok a rinyakovácsi portáról előbb a kisbajomira, majd a csökölyire vonultak. 

– Gyakran visszatérő vendégek vagyunk a múzeumban, és pünkösdkor látni akartuk a még élő néphagyományt – mondta a 79 éves Budai Györgyné, aki nyugdíjas pedagógusként maga is gyűjtötte a népi emlékeket. Szennára a baranyai Szentlászlóról látogatott el, ahol a pünkösdi királyválasztás gyermekkora óta már nem volt szokásban.  

– A kendtek szerencséje ekkora legyen! – szórták magasba a rózsaszirmokat a Szennai Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A kislányok sokat próbáltak, amíg a dalokat és a tánclépéseket begyakorolták. 

– Tulajdonképpen egy termékenységi varázslás volt – mondta a cucorkázásról Kovács-Hegedűs Elvira a skanzen rendezvényszervezője. – Ilyenkor 12-14 éves lányok gyűltek össze, és volt köztük egy picike, egy 5-7 év körüli, ő volt a cucorka. A jókívánságok közben a legkisebbet megemelték, hogy megmutassák, mekkora legyen annak a családnak a termése, ahol fogadták a lányok csapatát. A népszokások közül kiemelkedik a pünkösdi királyválasztás, ami a fiatal férfiak erőpróbája volt. Lovaglással, birkózással döntötték el, hogy ki a legrátermettebb legény, aki aztán pünkösdi királyként egy évig ingyen ihatott a kocsmában, és lakodalmakba volt hivatalos. 

A rendezvény végén a lányok a kitáncolták a májusfát, a jókedvű körtáncba bekapcsolódott a közönség, főként a kisgyermekek és szüleik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában