Aukció

2022.06.05. 09:00

Kétszázmilliót fizettek ki Rippl-Rónai Enteriőrjéért

Kétszázmillió forintért kelt el Rippl-Rónai József Enteriőr című képe egy fővárosi aukción.

Góz Lilla

A klasszikus művet a budapesti Varga Judit Galéria jubileumi aukcióján árverezték el. Az alkotáson megjelenik a kaposvári festő felesége, Lazarine és Piacsek bácsi, mellettük a kor ünnepelt színésznője, Márkus Emília látható, aki akkoriban a kaposvári színházban vendégszerepelt, és Rippl-Rónai meghívta őt otthonába. 

A festmény 120 millió forintos kikiáltási árról indult és végül 200 millióig jutott, ennél többért eddig csak egyetlen Rippl-Rónai-festmény kelt el. A Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című, amely 220 millió forintos leütéssel tartja az eddigi életműrekordot. A kaposvári festő nagy méretű olajképe egy vajdasági kollekcióból került elő. 

Engelmann Zsigmond, az eredeti tulajdonos, népszerű korabeli gyűjtő volt, aki magától a festőtől vásárolhatta meg a festményt az 1900-as évek elején. Vaszary János Dunakorzó Budapesten című képe is szerepelt az aukción: 65 millió forintos kikiáltási árról indulva, több licit érkezése után, végül 160 millióért kelt el. 

Ezzel holtverseny alakult ki az életműrekordot eddig egyedüliként birtokló San Remo című festménnyel, amely a galéria tavaly őszi árverésén ugyancsak 160 millió forintos leütést ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában