A muzsika ereje

2022.09.30. 15:36

Több mint háromszáz diák fakadt dalra egyszerre Kaposváron

Muzsikál Kaposvár a Zene Világnapján címmel közös éneklésre hívták pénteken a diákokat az Agórába. Zsúfolásig megtelt a nagyterem, hat iskolából több mint 300 tanuló vett részt a programon, mely táncházzal zárult.

Harsányi Miklós

– Immár  tizenegyedik alkalommal szervezzük meg ezt a jeles napot – mondta Nagy Tamás, a Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója. – Mindannyiunk számára nagyon fontos, hiszen a zene gyógyító erővel bír.

Borhi Zsombor Kaposvári alpolgármestere arról beszélt: a zene átszövi az emberek életét. Amikor öröm vagy bánat ér bennünket, a zene átsegít ezeken. Az örömöt segít megélni, a bánatot pedig oldja. S a zene olyan helyzetekben is segít, amelyekre már nincsenek szavak. A rendezvény címére utalva az alpolgármester azt kívánta: muzsikáljon Kaposvár mindennap.

– A zene közösségeket épít azáltal, hogy összehozza az embereket – hangsúlyozta. – Abban bízom, hogy ezek a közösségek megismertetik azokkal is a zenét, akiknek ez eddig kimaradt az életéből. 

Fotós: Muzslay P.

Bár az időjárás átírta a programot,  a szervezők gyorsan reagáltak , s a pénteki világnap alkalmából megtartott ünnepség kiemelkedő sikerrel zárult. Erdő, erdő, erdő című dalt énekelték először a gyermekek, összesen három művet  adtak elő az Agóra hangversenytermében. Hat iskolából több mint háromszázan érkeztek. A kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola kis és nagy kórusán kívül a Munkácsy Mihály Gimnázium, a Katolikus Gimnázium, a Gárdonyi Géza Tagiskola valamint Toldi Lakótelepi Tagiskola, illetve a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei szerepeltek. A Somogy Zenekar gondoskodott a talpalávalóról, s zárásként –  Turi Endre vezetésével az Együd Árpád Művészeti Iskola növendékei –  rögtönzött táncházba hívták az ünneplőket. A szülők és érdeklődők fotók sokaságán örökítették meg az örömteli pillanatokat. 

– Látványos volt  a mai világnapi ünnepség –  mondta a 15 éves Sábián Nesztor. –  Két éve tanulok énekelni, különösen közel áll hozzám a musical és az operett.  Az utóbbi időben több versenyen is indultam, legutóbb aranyminősítést és a diákzsűri különdíját kaptam meg.

A kaposvári  Fehér Gábor tízéves leányuk fuvolára iratkozott be, s az édesapa szerint több ok miatt is érdemes zenét tanulni. Új tudást szereznek a gyermekek, ami a fejlődésüket szolgálja, s ugyanakkor a zeneiskolai tanulmányuk során számos élménnyel, ismerettel gyarapodnak. 

A kaposvári utcák is zenétől voltak hangosak pénteken, délután a Nagyboldogasszony Iskolaközpont fúvószenekara muzsikált a Kossuth téren. De több iskolás is hangszert ragadott a zene világnapján és muzsika hangjával töltötték meg az utcákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában