Múzeumok Őszi Fesztiválja

2022.10.09. 17:30

Szennában megelevenedik a fonók letűnt hangulata

A régi fonók hangulatát szeretnék megidézni a szennai skanzenben a szombaton induló kézműves tanfolyamokkal. Ezúttal a szövés-fonás mesterségét leshették el az érdeklődők.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

A résztvevők egyik része horgolótűvel felszerelkezve kezdett el alkotni a szombat délután. A szebbnél-szebb színes fonalakból gyerekek és felnőttek egyaránt horgoltak. – Kell hozzá türelem és kitartás, az biztos – mondta el az egyik résztvevő. Vászonból zsebkendőtartó készült, amelyre somogyi motívumos madárka került keresztszemes hímzéssel. A kosárnyi gyapjúból pedig fonal lett. – Először mossuk, majd tépjük, lazítjuk, fésüljük, aztán kialakul belőle a fonal – mutatta a szennai skanzen egyik oktatója. 

– Negyven évvel ezelőtt horgoltam, most próbálkozom újra, az egyenletességet nehéz tartani kezdő öreg kézzel, de nem adom fel – mutatta Borsáné Horváth Brigitta, nyugdíjas pedagógus.

Hagyományteremtő szándékkal indult szombat délután a szennai skanzenben a szövést, fonást, hímzést, horgolást bemutató tanfolyam. Két hetente várják ide az érdeklődőket, bárki csatlakozhat a következő alkalomakra. – Nagyon sok mindent lehet a minták-formák segítségével készíteni, kell pár alkalom, mire igazán tág tudást lehet szerezni – mondta el Kovács-Hegedűs Elvira, a szennai skanzen rendezvényszervezője. Hozzátette: szerették volna a régi fonók világát visszacsempészni a mai világba. 

– A fonó volt a női társas munkák helyszíne a betakarítástól a farsang végéig, amellett, hogy dolgoztak a szórakozás is helyet kapott mesemondással, énekléssel, játékokkal és nem beszélve arról, hogy a párválasztás fontos helyszíne volt, ugyanis voltak napok, mikor legényeket is beengedtek – magyarázta a rendezvényszervező. 

Hozzátette: a fonóba kötelező volt a lányoknak járni, ott a csóklopás, ölbe ültetés is megtörtént, amit az utcán nem lehetett. Az ősz folyamán készülnek majd horgolt ülőpárnák is a tanfolyamokon. A jövőben szeretnének még több népi mesterséget bemutatni a kézműves szakkörökön, amelyeket a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében hirdettek meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában