Kaposváron a világ bábosai

2023.03.03. 10:00

A bábos szakma nagymesterei mutatkoznak be Kaposvár utcáin

Világhírű kortárs bábművészek, határon túli magyar színihallgatók, utcai bábosok, komédiások, artisták, muzsikusok, óriásbábosok, a szakma igazi nagymesterei érkeznek Kaposvárra tavasszal áprilistól egészen június végéig szenzációs programkínálattal.

Andricz Gabriella

Illusztráció.

A Bábművészeti Világtalálkozó egyik meghatározó helyszíne lesz a kaposvári BábSzínTér. – A Magyar Bábművészek Országos Szövetsége, a hazai bábművészeti szakma és országban működő 13 vidéki bábszínház közös összefogásával állítottuk össze a világtalálkozó programját azzal a céllal, hogy a szakmában dolgozó hazai és nemzetközileg is elismert társulatok és független alkotóközösségek abban mindannyian részt vegyenek, hisz a színházi világ most az elkövetkezendő hónapokban Magyarországra fókuszál – mondta Pályi János, a BábSzínTér művészeti vezetője. – Szeretnénk megmutatni a közönségnek a műfaj sokszínűségét, a minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő és hagyományokat átörökítő képességét, hogy a bábszínház egy rendkívül színes, izgalmas és sokrétű műfaj, ami korosztálytól függetlenül képes mindenkinek élményt szerezni. 

A kaposvári programok első eseménye a nemzetközi bábművészetre irányítja a figyelmet. Négy előadással indiai, indonéz és kínai bábművészek az árnyjáték, a wayang bábok és a kínai kultúra hagyományaira épülő kesztyűs bábjáték világát tárják fel az érdeklődők előtt. A fesztivál szervezői fontosnak tartották, hogy a bábszínészképzésben részesülő hallgatók is bemutatkozási lehetőséget kapjanak a világtalálkozón, így Kaposváron a Marosvásárhely Művészeti Egyetem hallgatói mutatkoznak be.

 

Utcaszínház zsonglőrökkel, zenészekkel

Utcaszínházi hangulatot ígérnek a Vaszary parkba, ahol egymást inspirálva szórakoztatják a közönséget bábosok, muzsikusok, artisták, zsonglőrök, óriásbábosok. A tér egy óriás szabadtéri színházzá alakul át, amit egy látványos installáció is kiegészít, ami egyaránt működik majd kiállító-, hírfelületként, és fényszínház helyszínéül is. A világtalálkozó programjai a Rippl-Rónai Fesztivál, a Szent Iván-éj, illetve a Múzeumok éjszakája eseményeihez is kapcsolódnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában