Prágai Quadriennálé

2023.03.21. 17:27

Prágáig ér a kaposvári látványtervező hallgatóinak labirintusa

A Prágai Quadriennálén mutatkozik be a Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező hallgatóinak installációja. Különleges alkotásuk júniusban lesz látható a nemzetközi kiállításon száz ország tervezőinek, művészeinek munkái között.

Góz Lilla

Fotó: Foto:Heredi Győző

A kék ég tükröződik a tükrös padlón, és a tizenhat damillal szőtt ajtó különleges labirintusba vezet. Huszonöt négyzetméteres alapzatra készült el a látványtervező szakos hallgatók installációja. – Keményen gyúrtuk egymást, és körülbelül féléves munkánk gyümölcse az installáció, amelyet Szegeden gyártattunk le, és hétfőn érkezett meg Kaposvárra – mondta Molnár Zsuzsanna díszlet-, jelmeztervező mester­oktató. 


Hozzátette: négyévente szervezik meg a Prágai Quadriennálét, és minden évben egy szó, egy fogalom köré építik a nemzetközi tárlatot. A diákszekció jelszava idén a különleges alkalom, tér, helyzet. – Járja az emberiség a különleges útját a meglepetésekkel teli világban, a mi labirintusunkban nincs egy konkrét cél, amiért megyünk, hanem egy furcsa térformában barangolunk, amely pörög, és várjuk a találkozást a nyíló, damillal szőtt ajtók között – emelte ki Molnár Zsuzsanna. – A hazai szakmai zsűri döntése alapján a mi installációnk mutatkozhat be Prágában – mondta el a mesterpedagógus. 
Elmondta azt is: az installáció június 8–18-a között mutatkozik be Prágában. – Idén húszéves a látványtervező szak Kaposváron, s szeretnénk, ha minél több hallgató ellátogathatna a prágai nemzetközi kiállításra, mert nagyon sokat tanulhatnának ott – tette hozzá a díszlet-, jelmeztervező mesteroktató.

Fotós: Heredi Gyozo

Ahány szín, annyi kapu az installáción

A kaposvári mesteroktató azt is elmondta: a Madách-évfordulót és Az ember tragédiája tizenöt színét tizenöt kapu szimbolizálja és egy ajtó a jövőképet jeleníti meg. Az installációban elhelyezett négy sarokban monitorokon mutatkozik be a Országos Színháztörténeti Múzeum, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a MATE Kaposvári Campusának Rippl-Rónai Művészeti Intézete. Négy oszlopra kamerákat helyeznek el, s a hallgatók munkái további két másik monitoron is láthatóak. A napokban minden kaput damillal szőnek be. – Egy mátrixos tér jön létre a vízszintes, horizontális, függőleges és diagonális szövéssel. Háromszáz tekercs ötvenméteres damilt rendeltünk, reméljük, elég lesz – mondta Molnár Zsuzsanna. 
 

Fotós: Heredi Gyozo

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában