Felújított hangszer

2023.04.03. 11:30

Gyógyulnak a lelki sebek, ha megszólalhat a kaposvári orgona

Sokévnyi némaság után húsvétvasárnap végre megszólalhat a kaposvári református templom orgonája. Az építők már a sípokat helyezik be a hangszerbe. A szakemberek hosszú hónapokig dolgoztak azért, hogy elkészüljön az orgona. Munkájukat rengeteg minden nehezítette.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

– Egysornyi fasípot már beépítettünk, azonban még nagyon sok alkatrészt kell megmozgatni ahhoz, hogy teljesen készen legyünk – mondta orgonaépítés közben lapunknak Szabó Levente, a Paulus Orgonaépítő Műhely dolgozója. – Bőven akadt dolgunk az elmúlt időszakban, ugyanis az orgonának voltak olyan alkatrészei, amelyek vélhetően soha nem is működtek. Ez akkor derült ki, amikor szétbontottuk. Az orgonán végeztek olyan utólagos átalakítást, ami nem tett jót a hangszernek, de ezt most mi visszaalakítottuk – mesélt a munkafolyamatról az orgonaépítő. 

Szabó Levente kiemelte, időigényes volt a munka, ám a feladatuk nem volt annyira nehéz, mert ilyen rendszerű orgonából rengeteg található az országban. A kaposvári hangszer az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár 599. orgonája, amely Pécsen készült 1907-ben. A hangszerben pontosan 694 síp található, ennek nagyjából kétharmada fémből készült. – A gyárnak ez volt a századforduló és az első világháború közötti csúcsidőszaka, amikor évente 30-40 orgonát is átadtak – hangsúlyozta Szabó Levente. 

– Ekkoriban majdnem kivétel nélkül minden orgona csőrendszerű pneumatikával, sűrített levegős technológiával készült. Ez egy 2 manuálos, 13 regiszteres orgona, ami azt jelenti, hogy 13 különböző hangszínt lehet rajta bekapcsolni. A hangszer viszonylag átlagosnak mondható tervezés – mondta az orgonaépítő. 

Szabó Levente arról is beszélt, az orgonairodalom széles repertoárját el lehet játszani a hangszerrel. Nemcsak arra való a kaposvári reformátusok orgonája, hogy a gyülekezeti énekeket kísérje, hanem egy komolyabb hangversenyen is megállja a helyét. Az orgonaépítő hozzátette, a következő napokban az összes sípot behelyezik a hangszerbe. A jövő hét elején pedig behangolják majd, hogy húsvétkor meg tudjon szólalni. 

Az orgonafelújítást tisztán pályázati forrásból, a Bethlen Gábor Alapból finanszírozza a Kaposvári Református Egyházközség. A költségek bőven meghaladják a 30 millió forintot, amelynek a nagy része az orgonaépítésre és a kivitelezésre megy el. A fennmaradó részből a restaurálást és a szakértői díjat finanszírozzák. 

Több mint egy éve el kellett volna készülni a felújítással

Petró László református lelkipásztor lapunknak elmondta, eszmei jelentősége lesz annak, amikor sok év szünet után újra megszólal az orgona. A gyülekezeti tagok nagyon ki vannak éhezve arra, hogy ismét hallják a hangját. 

– A lelki sebek gyógyulásának egy nagyon fontos mozzanata lesz, amikor majd megszólal a hangszer – hangsúlyozta Petró László. A lelkipásztor kiemelte, már több mint egy éve el kellett volna készülni az orgonafelújítással, de a kivitelező miatt csúszott a befejezés. – Egyrészt túlterheltek voltak, másrészt az egyik alvállalkozója – aki olyan munkafolyamatot végzett, amihez kevesen értenek az országban – időközben elhunyt – mondta Petró László. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában