Világtalálkozó

2023.04.28. 10:00

Kínai fűszeres varázslat a BábSzínTér színpadán

Yeung Fai világhírű kínai bábszínész előadásával folytatódott a Bábszínházi Világtalálkozó szerdán. A humorral, öniróniával, borzongató jelenetekkel tarkított előadás a hagyományos kínai kesztyűs bábjáték rejtelmeibe vezette a közönséget.

Andricz Gabriella

Fotó: Muzslay Péter

Néhány bambusznád, egy darab zsákvászon, és egy-két kesztyűbáb – mindaz ami egy bőröndben elfér, a paraván felállítható a világ bármely pontján. Persze ahhoz, hogy lélegzetelállító pillanatoknak legyünk részesei, nem árt némi mesterségbeli tudás, amit Yeung Fai öt generáción át örökítve elsajátított. A hatéves kora óta bábozó művész a kaposvári közönséget is elkápráztatta játékával, ahogy az egyes karakterek lelkiállapotát is kifejezte a némajátékban, egy-egy zseniális mozdulattal. 

Fotó: Muzslay Péter 

A sokoldalú és változatos előadásban drámai lándzsaharcot, szerelmes hősöket, tányért pörgető akrobatákat, veszedelmes tigrist egyaránt életre keltett a mester, miközben egy pillanatra sem hagyta lankadni a nézők figyelmét. 
Az előadásban az sem volt lehetetlen, hogy még a szemöldöke is mozogjon a bábnak, vagy éppen a levegőbe reppenő ruhadarab pontosan a báb testére érkezzen. 

A mozdulatokat Jan Fanek francia zenész virtuóz játéka kísérte, aki tizenöt hangszert szólaltatott meg. Yeung Fai lehetőséget teremtett arra is, hogy a produkció után a nézőtér legifjabb tagjai kérdésekkel bombázzák, így megtudtuk azt is, hogy a jellegzetes kínai karakterű bábokat is többnyire a művész készíti, amellyel a világ szinte minden pontjára eljutott már. 

Fotók: Muzslay P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában