Örökség

2023.04.30. 07:00

Papp Árpád hagyatékát gondozzák a levéltárban

Ezer arc, egy álarc mögött – címmel tartott előadást Papp Árpád kaposvári költő hagyatékáról Kiss Norbert Péter, a MNL Somogy Megyei Levéltár igazgatóhelyettese.

K. G.

Fotó: Muzslay Péter

Ezzel újraindították a Levéltári esték rendezvénysorozatot a covid okozta szünet után, erről Polgár Tamás igazgató ejtett szót a megnyitón. Papp Árpád özvegye még 2019-ben kereste meg Kiss Norbert Pétert, és felkérte, hogy vegyék át a költő hagyatékát. A levéltáros a Táncsicsba járt gimnáziumba, és akkortájt sokat beszélgetett a költővel, aki az archív könyvtár őre és gondozója volt, ott tanított 1959-től a nyugdíjazásáig. 

A kaposvári lakásból és badacsonylábdihegyi nyaralóból összesen 21 doboznyi irat érkezett a levéltárba. A személyes vagy családi vonatkozású okmányok mellett jelentős a levelezés, a kéziratok, kötetek, műfordítások, és fényképek száma, illetve a sajtóanyag. Az özvegy is elhunyt, és időközben Kiss Norbert Péter rendezte az iratanyagot. Elmondta: nehéz kutatni a hagyatékot, mert sok az újgörög kötet benne, ami nyelvtudást igényel. Papp Árpád többször járt Görögországban és Olaszországban, tanított az athéni, a palermói, a római és a máltai egyetemen. Görögországban 1990-ben megkapta az év legjobb műfordítása díjat. A levéltári előadáson részt vett a költő két fia, Balázs és Gábor, akik elmondták: örülnek, hogy a levéltár átvette az iratokat. 

Az előadáson sok részlet kiderült a költő életéről. Papp Árpád 1956-ban egyetemista nemzetőrként egy kondér leves cipelése közben golyót kapott a lábába. Édesapja eladta a család lovait, az árán egy írógépet vett, és felvitte Pestre a fiához. A költő élete végéig ezen az írógépen dolgozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában