Videó

2023.05.30. 16:40

Disznósággal nyert filmes fődíjat a Kaposváron végzett filmrendező

Helstáb Martin, a Kaposvári Egyetemen végzett filmrendező Decens disznóságok című új filmje első helyezését ért el az animációs kategóriában a 7. Ceglédi Filmfesztiválon, melynek díjait május utolsó hétvégéjén adták át.

Góz Lilla

A filmes immár harmadik alkalommal vehette át a George Pal-díjat, ezzel az országos filmfesztivál történetének legtöbbször díjazott alkotója lett. A festett abszurd történetben az animált karakterek mellett élő szerepben feltűnik a rendező és Zsigrai Eszter képzőművész is. A május 20-án induló 7. Ceglédi Filmfesztiválra az egész országból neveztek filmesek három kategóriában és két korcsoportban. A fesztivál zsűrijében Rozgonyi Ádám rendező, forgatókönyvíró, Sándor György rendező-producer, Pap Zsolt rendező, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Havas Miklós producer-író, valamint Bokor Attila rendező-író kapott helyet.

Helstáb Martin korábban két alkalommal kapott fődíjat a Ceglédi Filmfesztiválon, 2017-ben a Hurut című kisfilmjére, 2018-ban pedig a Meg kell dögleni című kísérleti animációjára. 2021-ben a fesztivál zsűritagjaként vett részt a döntéshozatalban, idén viszont újabb alkotással tért vissza. Ezeket az alkotásait Kaposváron készítette el, mialatt Csoma Sándor és Borbás Dávid filmrendező osztályába járt. A Decens disznóságok egy 8 perces kevert technikájú kisfilm. Az rendezőre jellemző kísérletező alkotás egy vaddisznó történetét meséli el, aki csapdába került az erdőben. Emberi nyelven beszél, de nem emberi gondolkodással, ebből különös helyzetek adódnak, ahogy kapcsolatba lép más állatokkal és emberekkel. A főszereplő vaddisznót a rendező beszkennelt sonka animálásával jelenítette meg.

Helstáb Martin is szerepel a filmben vadászként, magát zöldhátteres technikával felvéve, mellette Zsigrai Eszter képzőművész a film női főszereplője, valamint az egér karakter hangja. A kisfilm június elején Csehországban a  63. Zlíni Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel, melynek hivatalos versenyprogramjába 8500 nevező közül válogatták be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában