Sonline.hu videó

2023.05.29. 17:21

Népi táncoktól zengett a padló Balatonbogláron a Méta fesztiválon (fotó, videó)

Az ország minden részéről érkeztek ifjú néptáncosok Balatonboglárra, a huszonötödik Méta Fesztiválra.

Andricz Gabriella

Fotó: Németh Levente

A Halmos Béla emlékére szervezett pünkösdi találkozón a tizenhat csoport versenye mellett pünkösdi királyné választás, táncház és rock and roll party is gazdagította a programot.

– Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt – kezdte találóan a zenekar, Salamon Bea és barátai a fesztivált, majd Mészáros Miklós Balatonboglár polgármestere köszöntötte a táncosokat: a Méta Fesztivál egy olyan csoda, ami egész életre szóló élményeket ad a fiataloknak. – Ezek az élmények mélyen bevésődnek az emlékezetükbe, és egész biztosan maghatározóak lesznek később is a fiatalok számára – tette hozzá a polgármester, majd a Somogy Megyei Néptáncszövetség elnöke, Merczel István nyitotta meg a találkozót: jó dolog összejönni egy olyan fesztiválon, amely a leányok és legények javára válik. – A Méta egy olyan márka, amely nem csak Somogy vármegye, de hazánk értékei között is meghatározó – mondta. 

A rendezvény főszervezője és házigazdája, Szalai Tünde a Helyiérték Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesületének nevében kiemelte, egy olyan egyedülálló rendezvényről van szó, aminek nincs párja az országban: örülünk a találkozásnak, hogy újra együtt lehet a néptáncosok nagy családja, és az utánpótlás is. Célunk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, hisz amellett, hogy versenyeznek, egy jót mulatnak együtt. 

Szalai Tünde kiemelte, teljesen anonim a verseny, a hét fős zsűri – akik közül négyen a szakmát képviselik, hárman pedig olyan egyesületek képviselői, akikkel közösen dolgozunk – elsősorban a koreográfiát pontozzák, de a színpadi megjelenés, a stílusosság is fontos szempont. Győrből, Pápáról, Kecskemétről, Biatorbágyról és Budapestről is érkeztek csoportok, akik három korcsoportban nevezhettek a versenyre – mondta el a szervező. 

Somogy vármegyét a szennai Zselic Alapfokú Művészeti Iskola és a kaposvári Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai képviselték. –Minden évben indítunk csoportot a versenyre, idén a 6-10 éves korcsoportban a Hecsedli csoporttal jöttünk, akik nagyon lelkesen és ügyesen készültek egész évben egy rábaközi koreográfiával  – mondta el Kecskés Miklósné, aki Turi Endre néptáncpedagógussal, a Somogy Táncegyüttes vezetőjével irányítja a csoportot. 

A kétnapos fesztivál a legjobbak gálaműsorával zárult a balatonboglári Tenisz csarnokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában