Táncra perdültek

2023.05.21. 14:00

Színpadra vitték a tánccal kreált varázslatot

Délelőtt kilenc, délután tíz néptánccsoport lépett fel XXXVI. Somogy Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválon. Balatonboglárról, Barcsról, Lengyeltótiból, Kaposvárról, Nagyatádról és Szennából is érkeztek csoportok. Az Együd Árpád néprajzkutató, koreográfus emlékére rendezett minősítő versenyt vasárnap tartották a kaposvári Agorában.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Fonott hajú kislányokkal és kalapos fiatalemberekkel telt meg az Agora vasárnap. A fellépés egyben minősítő verseny volt, ezért különös gondot fordítottak a kinézetre a táncosok, Szepesi Réka is éppen készülődött ottjártunkkor.

– Dél-alföldi táncokat mutatunk be, év elejétől erre készülünk, nagyon sok munka van benne – mondta Réka.

A fellépésnek tétje volt, a táncot háromtagú zsűri minősítette. Arany, ezüst és bronz fokozatot szerezhettek a csoportok. A verseny a Pedagógiai Oktatási Központok tanulmányi versenyei közé tartozik. Különlegesnek számít, mert nem tárgyi, hanem gyakorlati tudásukról is számot adnak a gyerekek.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– A gyerekek azért tanulják, hogy meg tudják mutatni a közönségnek, a barátaiknak, a szüleiknek. Tanáraiknak, hogy milyen szépen dolgoztak ebben az évben – mondta Szigeti Angéla, a Somogy Megyei Néptánc Szövetség művészeti iskolai alelnöke, aki egyben a zsűri tagjaként is részt vett az eseményen.

Fotó: Lang R.

Czigány Tamás táncpedagógus, a szennai általános iskolából hozott két csoportot. Szerinte nem csupán a színpadon lenne a néptáncnak helye. – Nem produkciókat próbálunk csinálni, hanem együtt játszani. A néptánc varázslat, egy életmódnak a része. Nem művészet, hanem egy belső igényből fakadó misztérium. A táncban nem az izgalmas, ki, hogy lép, hanem az, mit csinál a másikkal, hogyan táncoltatja, hogyan játszik vele. Nem tartom jó iránynak a versenyt, mert veszteseket termel oly módon, hogy aki nem nyer, az értelemszerűen veszít – mondta a táncpedagógus. Cigány Tamás szerint a lényeg az lenne, hogy a mindennapokban is használják a gyerekek a táncban megszerzett készségeket. 

Örömükben, bánatukban használják ezt a kultúrát és ne csak azokon a napokon, amikor tanulják a lépéseket, vagy éppen közönség előtt lépnek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában