Életműrekord született

2023.05.27. 09:00

Vaszaryért még soha nem fizettek ennyit

Rekordáron, 180 millió forintért kelt el Vaszary János Strandon (Olasz tengerpart, Strand Portorose-ban) című festménye a Kieselbach Galéria legutóbbi árverésén.

Marosi Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Ezzel az aukcióval életműrekord született, vagyis ennyiért még egyetlen képe sem kelt el a kaposvári születésű festőnek. A galéria sajtóosztálya megkeresésünkre elmondta, a festmény Vaszary János érett korszakából származó főmű, amely zsibongó tengerparti nyaralók világát örökíti meg. Az életkép nemcsak a Strand-ciklus legsűrűbb, legintenzívebb, leggazdagabb darabja, de a barcelonai világkiállítást is megjárt különleges műremeke. 

A május 22-ei Kieselbach-aukción más klasszikusokat és moderneket is felvonultattak. Scheiber Hugó ikonikus, 1922 körüli önarcképe is életműrekordot ért el. Az alkotást 60 millió forintért „ütötték le”. A németes expresszionizmust képviselő alkotás több címlapon szerepelt már korábban. A többi között az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum magyar avantgárdot bemutató katalógusának borítóján 2017-ben. 

Az aukció egyik unikuma egy különleges művészettörténeti ritkaság volt, ami 150 év után bukkant fel. Paál László és Munkácsy Mihály Eső után, őszi hangulat című 1873-as alkotása egy közös kép, amelyen a barbizoni erdő fenséges belseje látható Paál tolmácsolásában, de a figurákat a szintén Párizsban élő barátja, Munkácsy Mihály festette rá a tájképre. A két festő közös alkotása egy híres művészbarátság dokumentuma is egyben. A festmény 65 millió forintért kelt el az aukción, ami Paál László munkáinál is életműrekordot jelent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában