Fotók és videó

2023.06.18. 15:26

Festőrekord: focipályányi alkotó festette egyszerre a pipacsokat

Nagy fába vágta a fejszéjét Szőlősgyörök, a hétvégén sikerült felállítaniuk az egyszerre egy helyen ugyanazt a témát festők magyar rekordját. Több százan gyűltek össze a helyi sportpályán, hogy együtt alkossanak.

Kovács Gábor

Fotó: Nemeth Levente Foto

Mindannyian pipacsot festettek, nem véletlenül. A pipacs ugyanis az első világháború harcmezőin az elesett katonák holttestei mellett nőtt, ezért az emlékezés virága és a béke szimbóluma. Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere elmondta, hogy ezzel felhívták a figyelmet arra, hogy a háború mennyire kárt okoz, mennyi áldozatot szed. Az idén június 18-a az apák napja, mint a hónap harmadik vasárnapja. A háborúban pedig a legtöbben az apák halnak meg a fiak mellett. 

Előzetesen 203-an regisztráltak a rekordra, viszont jóval többen jöttek el, 800 ember érdeklődött az esemény iránt. Hoztak magukkal festőeszközöket, úgy alkottak. Festőművészek irányították őket Simon M. Veronika vezényletével, aki szintén magyar rekorder, mert több mint 800 kiállítást tartott már. Az ő festői köre, tucatnyi festőművész segített a képek elkészítésében, miközben Simon M. Veronika képe inspirálta a résztvevőket. 

Csak a labdarúgó pályán fért el ennyi ember, de sok festőnek nem volt ismeretlen terep Szőlősgyörök, ahol minden hónap harmadik szerdáján festőkurzus van, és már alig férnek el a művelődési házban, innen jött a szabadtéri rekord ötlete. Vasárnap a pipacsfestéssel indult a nyári művészeti tábor, többen egy hétig maradnak, és a falu témáit örökítik meg. A korábban született képek az iskola és a védőnői szolgálat épületét díszítik. Vannak festők, akik több mint tíz éve visszajárnak a településre. A rekordon készített festményeket árverésre bocsátják a covid-árvák javára, mert Szőlősgyörök állított elsőként keresztet a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére.   

A magyar festőrekord fővédnöke Herczeg Anita, Áder János felesége volt a Regőczi István Alapítvány képviseletében, és édesanyja volt jelen Szőlősgyörökön. A védnökök között találjuk Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét, az Országgyűlés alelnökét. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője maga is ecsetet ragadott a rendezvényen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában