Siker

2023.08.28. 09:00

Brillírozott Istvánként a kaposvári színész

A Duna tv élőben közvetítette augusztus 20-án este a Papp László Sportarénából az István, a király című rockoperát. A kaposvári születésű Koltai-Nagy Balázs végig kiemelkedő alakítást nyújtott István szerepében.

Lőrincz Sándor

Budapest, 2023. augusztus 18. Koltai-Nagy Balázs (j) István és Horányi Juli (b) Gizella szerepében a negyvenéves István, a király címû rockopera legfrissebb színpadi változatának elõbemutatóján a Papp László Budapest Sportarénában 2023. augusztus 18-án. MTI/Lakatos Péter

Fotó: Lakatos Péter

Szörényi Levente és Bródy János negyven éve színre vitt, kultikussá lett művét ezúttal Novák Péter rendezte. A helyszín adottságaihoz igazodva, több színpadon játszódott az István és Koppány párharcát is megelevenítő, sokunk által ismert és többször újrarendezett történet. E gi­gaprodukció valódi örömünnep volt, melynek végén színpadra szólították a Szörényi–Bródy szerzőpárost, akik köztudottan más utakon járnak, ám ezúttal kezet szorított egymással e két zenészikon. 

A remek szereplőgárdából kiemelkedő a kaposvári születésű, Latabár- és Junior Prima-díjas Koltai-Nagy Balázs, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház kiválósága, aki végtelen alázattal játszotta a címszerepet. A harmincéves színész – aki alakításával beírta magát a magyar színháztörténetbe – remekül éreztette mindazt, amit István érezhetett anno szinte vele egyidősen. A feladat súlya azonban nem nyomta agyon. Csakúgy, mint ahogy Koltai-Nagyot sem e szerep, melyről kevesek álmodhattak a rockopera születése óta. Szent és profán harcába áll, pozitív és negatív erők őrült nyomása alá, s végül győztesen kikerülve a küzdelemből, s elénekelve: Adj békét, Uram! A háromgyerekes családból származó, kamaszként sokat sportoló főszereplő sorsszerűnek gondolja pályáját, ám olykor feltámad benne a kétely: Isten valóban színésznek szánja-e. Több alakítását, vagy e mostani, kiemelkedőt látva a közönség is megerősítheti abban: igen. 

Koltai-Nagy Balázs 1993-ban született Kaposváron. 2000–2008 között a Berzsenyi Dániel Általános Iskola sportosztályába járt, és később is többféle sportágat – úszás, atlétika, jégkorong – kipróbált. 2013-ban a Munkácsy Mihály Gimnáziumban érettségizett. 2013–2018 között a Kaposvári Egyetem színész szakos hallgatója volt, osztályvezető tanára Uray Péter. 2018-tól a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja. Zeneszerzéssel is foglalkozik. 

Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában