Felújítás

2023.08.16. 10:37

Imára hívott az ősök emlékezete

A felújított, egyszerű, fehérre meszelt, parányi kápolna köré gyűltek az emlékezők a Nagybajomhoz közeli Fehértó-pusztán a hétvégén. A területen már csak néhány kereszt és egy pléhkrisztus jelzi, hogy egykor kik laktak a környéken, az utódok viszont minden évben itt találkoznak, s mécsest gyújtanak az oltárnál.

Andricz Gabriella

A fehértói kápolnát sem kímélte a viharos időjárás az elmúlt időszakban, egy nagy hársfát döntött a tetejére, így a tetőszerkezet teljesen megemelkedett. Ballér Jánosné, aki szívén viseli a kápolna sorsát, immár tizenharmadik alkalommal szervezte meg a megemlékezést, minden szálat megmozgatott annak érdekében, hogy a kápolna újra a régi fényében tündökölhessen. 
– Egy hatalmas összefogás eredményeként sikerült helyrehozni a hibákat. Adományokból és a nagybajomi önkormányzat támogató segítségével fejezték be a munkát – mondta el Ballér Jánosné, akinek nagyszülei éltek a pusztán. A Kéktúra-útvonal mentén álló, közel százéves kápolnát 1927-ben építette a Landor házaspár, majd Szent Antalról nevezték el, így minden évben június 13-án tartották a búcsút. Ilyenkor összegyűltek a helyiek, akik meghívták rokonaikat és ismerőseiket is. 
– Ezt a hagyományt is folytatva szervezzük a találkozót, hisz nemcsak a családtagok jönnek ki ilyenkor, hanem a falu végétől egy traktorpótkocsin is jönnek vendégek, akik aztán a szentmise után kirándulnak egyet a környéken. Én már csak édesanyám és bátyám történeteiből ismerem a falu múltját, de boldog gyermekkorról számolnak be azok, akik itt nyaraltak a nagyszüleiknél. A felnőttek művelték a földet, lovakkal, tehenekkel, disznókkal foglalkoztak. Hiába dolgozott sokat mindenki, senki sem rohant – emlékezett. 
– Odafigyeltek egymásra az emberek. Aztán megszűnt a munkalehetőség, a közlekedés sem volt biztosított... Most már csak néhány sír jelzi az egykori virágzó életet, de amíg teheti, minden évben idevárja emlékezni azokat, akiknek fontos a múlt.
Összefogás eredményeként javították ki a megrongált kápolnát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában