Sonline.hu videó

2023.08.09. 11:36

Vérpezsdítő dallamokkal telt meg a Babel Camp

A nemzetközi cigány dal napja alkalmából kedden este nagyszabású programnak adott otthont a balatonboglári Babel Camp. Vérpezsdítő dallamokat hallhatott a közönség: szólt a cimbalom, a nagybőgő, a klarinét és a brácsa. Fergeteges hangulat uralkodott a telt házas rendezvényen, ahol Táncos Zsuzsika, Pálházi Bence Bandája valamint a Canarro továbbá a Kale Lulugyi is fellépett.

Harsányi Miklós

Fotó: Németh L.

–  A cigány zene sokszínűségét mutatta be a program – mondta Nagy Géza, a balatonboglári Babel Camp ügyvezetője.  – Több mint három órán át tartott az ingyenes rendezvény, melyre folyamatosan érkeztek a vendégek, s a családok és a fiatalok is jól érezhették magukat.

Zene, tánc és kiváló hangulat:  a stíluskavalkád lenyűgözte a résztvevőket. Tíz hazai helyszínen, Somogyban egyedül Balatonbogláron rendezték meg a találkozót, továbbá Párkányban és Krakkóban is. A kulturális rendezvényt az idén második alkalommal szervezték megországszerte, a legendás észak-macedón énekes, Esma Redzepova születésnapján. A cigány dal napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály "Mazsi", aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint 30 országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét. Az általa vezetett Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat távlati célja, hogy az Európai Unió minden tagállamában megszervezzék a nemzetközi cigány dal napját.

Szokások és  életöröm

A közleményben kiemelik a szervezők: Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság, nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió összes országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje. Kultúrájuk tükrözi a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait is a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig, hirdetve a romák szokásait, nyelvét örömét. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában